Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Ferrari F12berlinetta je na vlastní oči ještě úžasnější (2x video)

David Bureš
Diskuze (4)
Nejnovější z rodu maranellských plnokrevníků zvenku působí velice agresivním dojmem.

Aktualizováno 7. března 2012 11:01 Vedle struhujícího oficiálního videa jsme přidali také video přímo z autosalonu)

Na ženevském stánku italské automobilky Ferrari se odehrála světová výstavní premiéra nástupce modelu 599 GTB Fiorano. Ten se nejmenuje F620 GT, jak se původně spekulovalo, nýbrž F12berlinetta. Na křivkách vozu společně pracovali designéři z Ferrari Styling Centre a Pininfariny.

Berlinetta je italským výrazem pro sportovně laděné kupé a přesně takovým automobilem nové Ferrari je. Tvary F12berlinetta jsou laděny mnohem agresivněji než u předchozí 599 GTB Fiorano. Příď automobilu je ve stylu posledních modelů Ferrari – 458 Italia a FF. Zvláště druhému jmenovanému se F12berlinetta velice podobá, jak ale bylo již řečeno, působí mnohem agresivnějším dojmem.

A tak to také mělo být. Zatímco FF je granturismem, se kterým se dá pohodlně jet i na dlouhé trasy, F12berlinetta je více supersportovním vozem. Za jednoho z přímých konkurentů nového Ferrari tak můžeme považovat Lamborghini Aventador.

Aventador je jedním z nejagresivněji tvarovaných supersportů současnosti a F12berlinetta mu v tomto ohledu směle konkuruje. Za protaženými hlavními světlomety se ukrývá zajímavý detail – otvory vedoucí do boku auta. Vedle světel se nachází linka odvádějící vzduch právě do těchto otvorů. Toto řešení, automobilkou nazývané Aero Bridge, používá kapotu k vytvoření přítlaku směrováním vzduchu od horních částí vozu k jeho boku, kde se spojuje s prouděním vzduchu z podběhů kol, čímž snižuje odpor.

Automobil má dlouhou kapotu, která ukrývá vidlicový dvanáctiválec o objemu 6262 cm3. Z boku rovněž zaujmou členité linky vedoucí přes dveře.

Dvoumístný interiér působí na první pohled velice luxusním dojmem, nachází se tu přehršel jemné kůže. Při bližším ohledání však najdeme některé laciné detaily. Stačí zahýbat s výdechy klimatizace, popřípadě zavřít odkládací prstor nacházející se v loketní opěrce mezi sedadly a uslyšíme zvuky, které bychom ve voze této cenové kategorie slyšet rozhodně neměly.

Volant se příjemně drží, pádla sedmistupňové dvouspojkové převodky jsou velká. Volant najde své fanoušky i odpůrce, tak jako ve 458 Italia a FF jsou na něm umístěny všechny hlavní ovladače.

Příslušným tlačítkem na volantu se tak aktivují směrová světla, dálková světla i stěrače. Ve spodní části volantu se vlevo nacházejí vedle sebe tlačítka pro startování motoru a nastavení tuhosti tlumičů, vpravo je otočný ovladač Manettino, upravující jízdní režimy auta.

Kapličce přístrojů dominuje uprostřed umístěný otáčkoměr, v jednom z vystavených aut měl žluté pozadí, v tom druhém stříbrné. Po jeho bocích se nachází displeje, na nichž je možné zobrazit tachometr, navigaci či další údaje.

Design po generacích: Ferrari Gran Turismo aneb od 550 až k F12

Před sedadlem spolujezdce se může nacházet příplatkový úzký displej, na němž spolujezdec může sledovat aktuální rychlost auta, popřípadě otáčky motoru. Odkládací prostor před spolujezdcem se pak decentně otevře stisknutím malého kulatého tlačítka na palubní desce s nápisem open. Tlačítko startující motor to není, ale efektní řešení to je. Za dvojicí sedadel se nachází prostor pro další zavazadla, který doplňuje už tak rozměrný kufr.

Tvary zádě tvoří písmeno T. To pomáhá zdůraznit koncové kulaté světlomety tvořené diodami, které připomínají některé Alfy Romeo. Ve středu zádě je pak umístěno mlhové světlo, evokující monoposty formule 1.

Dvanáctiválec F12berlinetta dává výkon 740 koní (544 kW). I díky tomu vůz zvládne zrychlit z 0-100 km/h za 3,1 sekundy, na dvoustovce je za 8,5 s.

David Bureš
Diskuze (4)
7. 3. 2012 20:40
Italové jsou koukám pořád s tim dyzajnem na koni...
...i když...už jen co se těch supersportů (a motorek) týče, zbytek už začíná bejt taková smutná parodie zašlý slávy.
7. 3. 2012 13:21
Mašina
Ferrari dokáže udělat to, co žádná jiná automobilka neumí. Auta mají takový styl a agresivní eleganci, že se ježí vlasy, aniž by byl v zapalování klíček...

PS: redakce, konečně pořádné video
Avatar - Hotwire
7. 3. 2012 11:39
:D
spredu mi to auto pripada jak totalne nasr.ana ropucha >:-[]
Avatar - 3_diamanty
7. 3. 2012 09:11
super
sice na bezne jazdenie je carrera alebo MB SLS lepsou volbou ale ked chce clovek zamachrovat ferrarko je to prave delo :yes: