Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Opel GT

Ladislav Čermák
Diskuze (20)
Další oživená legenda je k vidění na stánku Opelu

Přehrabování ve slavné minulosti tentokrát postihlo Opel, když hledal jméno pro evropskou verzi lehkého koncernového roadsteru, vystupujícího také pod jmény Pontiac Soltice a Saturn Sky. Jen lehce přes čtyři metry dlouhý dvousedadlový kabriolet klasické koncepce se vydá konkurovat lídrovi této třídy - Mazdě MX-5 (Miata) a i když je na první pohled více než podobný Speedsteru, zaměřil se daleko více na komfort. Vrací se dostupný sporťák Opel GT, tentokrát v podobě puristického roadsteru, zatímco předchůdci z let 1968 - 1973 stačila pevná střecha.

Další Opel, který má od Opelu jen jméno, vzešel ze studie VX Lightining, stvořenou anglickým studiem GM Advanced Design v Birminghamu před třemi lety k příležitosti stého výročí značky Vauxhall. Vyráběný bude také za mořem - ve Wilmingtonu, Delaware, bok po boku sesterských Pontiaců a Saturnů, a do Evropy se znovu podívá až jako hotový produkt, připravený k prodeji. Tato událost je očekávána na jaře 2007.

Zásadní odlišností pro Opel bude pohonná jednotka - Evropa a Asie mají rády vyspělou techniku, proto bude zadní kola Opelu GT pohánět moderní celohliníkový dvoulitrový čtyřválec Ecotec, mezi jehož hlavní přednosti patří variabilní časování ventilů, přímý vstřik paliva a především přeplňování dvouřadým turbodmychadlem s mezichladičem, které poskytuje lepší odezvu v nižších otáčkách. Do dvacátého prvního století patří také výfukové ventily chlazené sodíkem, vysokotlaké palivové čerpadlo či chlazení pístů rozprášeným olejem. Za povšimnutí stojí relativně vysoký kompresní poměr 9,2:1.

Výsledkem je výkon 191 kW při 5300 ot., což je zatím nejvíce mezi koncernovými dvoulitry. Kroutící moment neklesá pod 350 Nm mezi 2500 a 5300 ot., čímž je zajištěna odpovídající dynamika. Stovku umí GT za méně než šest sekund, nejvyšší rychlost přesahuje 230 km/h.

Ladislav Čermák
Diskuze (20)