Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Toyota FT-Bh neváží ani 800 kg (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Auta se dnes neustále zvětšují, tloustnou a přitom mají mít nízkou spotřebu. Zná Toyota recept, jak z bludného kruhu ven?

Japonská automobilka se snaží přiblížit své hybridy masám a usiluje také o razantní snižování hmotnosti. Kam až se ve vývoji dostala, ukazuje na ženevské studii FT-Bh. Poměrně extravagantní pětidveřové auto s prudce se svažující zádí je totiž lehčí než Aygo, ale velké zhruba jako Yaris.

Toyota FT-Bh je 3,99 mm dlouhá, 1,70 m široká a 1,40 m vysoká, vzdálenost mezi nápravami činí 2,58 m. Přitom váží méně než 786 kg. Výrobce sice zatím nezveřejnil, jaké materiály na konstrukci použil, ale už v preview na konci února se psalo o tom, že nejsou nijak drahé. Nečekejme tedy uhlíková vlákna ani drahé lehké kovy (například titan), ale spíše vysokopevnostní ocel a plasty. Auto by mělo být nenáročné také na případnou výrobu.

Nejnovější koncept Toyoty je hybrid, u bývalé světové jedničky to není nic překvapivého. Tříválce ale už leckomu nestačí, což ukázal v nedávné době Fiat. Rovněž Toyota tedy použila dvouválec, konkrétně litrového objemu s Atkinsonovým cyklem. Ten je spřažen s elektromotorem, konkrétní údaje o kilowattech a newtonmetrech zveřejněny nebyly.

Průměrná spotřeba je ovšem supernízká: pouhých 2,1 l na 100 km, čemuž odpovídají emise CO2 49 g/km. Jednu z rolí zde hraje i aerodynamika, protože díky ploché střeše má karoserie součinitel odporu vzduchu jen 0,235.

Se sériovou produkcí se nepočítá, ale doufejme, že se v blízké budoucnosti dočkáme něčeho podobného. Nemusí to být hybrid, úplně bude stačit podobný recept: úsporný malý zážehový motor s reálnou nízkou spotřebou v kombinaci s výtečnou aerodynamikou a nízkou hmotností.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
6. 3. 2012 18:58
Design
Vypada to jako clun vzhuru nohama:D mozna proto se mi klasicke 3-prostorove karoserie tak libi. zacinaji byt cim dal vzacnejsi...

no a k motoru. 2 valec sice zere mene nez 3valec. no ale kdyz se tam da 1 valec, tak to zere jeste min. no a bez motoru to nezere nic. sem zvedav, kdy na tohle prijdou.
jedine pozitivum muze byt snizovani hmotnosti, pokud to neni na ukor tuhosti karoserie.

KDY UZ TAHLE SILENA DOBA SKONCI?
6. 3. 2012 17:50
Re: Kráska
souhlas :yes: ;-)
Avatar - pario
6. 3. 2012 16:17
Re: Kráska
Je to fakt hnusné.....bŕŕŕ. Keď takéto niečo bude vychádzať z fabrík, budú pre mňa vyslobodením tri AAA.
Avatar - Glaukos
6. 3. 2012 14:48
Kráska
Takhle mají vypadat příští Toyoty, to auto je prostě nádherné
Avatar - eLzyx
6. 3. 2012 14:00
tříválce nestačí?
snižování hmotnosti aut je určitě pozitivní fakt, ale to zmenšování již tak malých motorů mi nepřijde chvályhodné.