Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FT-Bh: První nákres malého hybridu

David Bureš
Diskuze (0)
Na ženevském výstavišti Palexpo se po boku studie hybridního automobilu mimo jiné ukáže sériový sporťák GT 86.

S blížícím se zahájením letošního ročníku ženevského autosalonu Toyota zveřejnila nákres konceptu, který zde představí. Přestože se to na první pohled nezdá, FT-Bh bude kompaktním městským automobilem s hybridním ústrojím.

Zveřejněná skica není příliš konkrétní, patrné jsou jen základní křivky automobilu. Z nich se zdá, že studie bude kupé, Toyota ale o FT-Bh hovoří jako o velice lehkém, kompaktním městském vozidle s hybridním pohonem. Podle vyjádření japonské automobilky bude koncept během provozu produkovat nízké emise, zároveň jeho výroba nemá být finančně náročná.

FT-Bh využije existující techniku i materiály. Nemáme tak očekávat nereálné vize, jejichž součástí by byly exotické a drahé materiály nebo náročné výrobní postupy. Toyota chce totiž dokázat, že hybridní automobil může být dostupný za rozumnou částku.

Japonská automobilka v Ženevě vedle studie FT-Bh představí Yaris Hybrid a především evropskou verzi sporťáku GT 86, který bude poháněn dvoulitrovým atmosférickým čtyřválcem s protiběžnými písty o výkonu 147 kW (200 k).

K vidění budou také koncepty NS4 a FCV-R, prvně jmenovaný měl světovou premiéru v lednu v Detroitu, ten druhý už loni v prosinci v Tokiu. V Ženevě se objeví i studie Fun-Vii. Ta však dostane nové jméno, které bude znít Diji.

David Bureš
Diskuze (0)