Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zimní výbava: Polovina řidičů zatím nepřezula

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Od 1. listopadu platí povinnost použít zimní pneumatiky na vybraných úsecích silnic. Takřka polovina řidičů je ovšem zatím na svých vozech nemá.

Podle aktuálních statistik internetového obchodu Pneumatiky.cz, který shromažďuje data ze všech pneuservisů v České republice, dosud nepřezulo na zimní obutí 47 % řidičů.

Jedná se o statistický údaj, který představuje počet přezutých pneumatik trvale uskladněných v servisech. Část motoristické veřejnosti těchto služeb navíc nevyužívá a spoléhá se sama na sebe. Reálné číslo tedy bude o něco menší, ale i tak zjevně zůstane vysoké.

Povinnost opatřit svůj vůz zimními pneumatikami mají řidiči na silnicích označených dopravní značkou Zimní výbava již třetím rokem. Češi ale vyčkávají až na výraznou změnu klimatických podmínek, tedy na první sníh. Ten se zatím letos objevil jen v horských oblastech. Neuvědomují si ovšem, že při nízkých teplotách jsou jízdní vlastnosti letních pneumatik výrazně horší než zimních. Jejich povrch začíná tuhnout a nedostatečně přilne k povrchu vozovky. Policie ČR doporučuje vyměnit letní obutí za zimní v době, kdy průměrná denní teplota klesne pod 7°C.

Čeští řidiči začínají být v tomto ohledu oproti minulým rokům ukázněnější. Ministerstvo dopravy ale přesto chce prosadit povinnou zimní výbavu bez územního omezení pro všechna motorová vozidla v období od 1. listopadu do 31. března. Příslušný legislativní návrh již podalo, vláda jej ale zatím nestihla kvůli volebnímu zmatku projednat.

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Avatar - Ada je zase tady
3. 11. 2010 01:47
Re: Chyba v nazve clanku...
Hm... a je taky vhodne pripomenout, jak se kvuli tomu statisticky zvednul pocet smrtaku cyklistu a chodcu potom, co si ridici zvykli, ze kazdy, kdo se pohybuje na silnici, musi mit rozvicena svetla... A proto tuhle nesmyslnou povinnost motoristicky vyspele zeme v Evrope nikdy nezavedou.

V USA (pokud jsi tam nekdy nejakych par tisic mil najezdil), jsou predpisy dost odlisne od kontinentalni EU a hlavne jsou v jurisdikci jednotlivych statu. Takze tam muzes nalezt napriklad predpis, ze musis svitit, pokud zapnes sterace... Nic proti tomu, moje vyjadreni je samozrejme nadsazka. Nicmene konstatuji, ze svitit za slunecneho dne, kdyz popojizdim krokem v zacpe na Nuselskem moste je opravdu pitomost, chalan.

Takze zaverem opakuji - jeste lepe, nez zimni gumy vam k bezpecnemu navratu z dlouhe cesty domu pomuze inteligence, zkusenost a rozvaha.
Avatar - ManInBlack
2. 11. 2010 12:47
Zákon
Omlouvám se adminům, ale nemůžu si fakt pomoc:
Proč se, kur*a, stát se*e do věcí, který nemůže nijak ovlivnit! Chtěj určit odkdy dokdy mám na čem jezdit? Je druhýho listopadu, my tu máme skoro jasno, kolem 15°C a silnice suchý, tak proč mám mít, dop*dele zimní gumy? Z vlastní praxe vím, že se to dá na silnici s 8cm sněhu zvládnout se zadokolkou na letních (sice jsem se strachy málem pos*al, ale nikoho jsem neohrozil, protože nejezdím jak magor). Nehledě na fakt, kterej napsal už někdo v týhle diskusi - když bude v půlce března přes 20°C, tak co mám sakra co dělat na zimácích? A když nepřezuju, tak se může stát, že za určitých okolností nabourám a co je státu do toho? Akorát ho*no. Já riskoval. Já nesu za svý činy odpovědnost. Já za to budu potrestanej (pokuta, body, zrušení bonusů u ručení).
V PS si hold myslí, že českej člověk je akorát tupý, nemyslící hovado, který si neumí spočítat, co je pro něj ještě bezpečné a co ne. Vážně toho začínám mít plný zuby.
Avatar - ManInBlack
2. 11. 2010 12:42
Re: Pneu lobby
Každýmu, komu to trochu myslí, musí dojít, že ty supr čupr šoty a reportáže v přeneseném a nadneseném smyslu porovnávají na svahu sáňky a igelitku :P
2. 11. 2010 11:07
Re: Chyba v nazve clanku...
:yes:
2. 11. 2010 10:36
Re: Chyba v nazve clanku...
o rakuskych zakonoch ma fakt poucovat nemusis, ja tam zijem. Plati tam povinnost mat zimne pneumatiky "bei winterlichen fahrbahnverhaltnissen", t.j. pri zimnych podmienkach na ceste, co sa definuje ako suvisla vrstva snehu (hovorim o osobnych autach). Navyse dostatocnym a akceptovanym ekvivalentom zimnych pneumatik mozu byt v takom pripade aj letne + retaze.

Mimochodom, o teplote 0 stupnov som nic nehovoril. Prakticky cely den bolo od +9, do +17. To su teploty, pri ktorych naozaj nezistim ziadne vyhody zimnych pneumatik...