Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Renaultu výrazně vzrostl o 59 %, díky Dacii

David Bureš
Diskuze (8)
Francouzský výrobce těží z růstu prodejů značky Dacia. Pozitivní je i ve výhledu pro letošní rok.

Skupina Renault oznámila své finanční výsledky za loňský rok. Její zisk (před úroky, zdaněním a jednorázovými položkami) meziročně vyrostl o 59 procent na 1,24 miliardy eur (cca 34 miliard eur).

Francouzská automobilka těžila především z úspěchů své rumunské značky Dacia. Pomohlo také snížení nákladů.

Skupina loni prodala 2.628.208 osobních automobilů a lehkých užitkových vozů, což je proti roku 2012 nárůst o 3,1 procenta. Prodeje Dacie dokonce meziročně vzrostly o 19 procent.

Automobilce se daří i na problémovém evropském trhu. Renault Group byl podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) jedinou z pěti největších automobilek, jejíž prodeje v Evropě loni meziročně vzrostly. Renault si sice pohoršil o 1,1 procenta, mírný pokles ale vykompenzoval růst prodejů Dacie o více než 23 procent.

I přes úspěch v Evropě se Renault aktuálně zaměřuje spíše na rozvojové trhy, kde vidí větší šance k růstu, navíc se tím zbaví závislosti na starém kontinentu. I na rozvojových trzích těží z úspěchů Dacie, mnohé vozy u nás známé jako Dacie se mimo Evropu prodávají se znaky Renaultu.

Například v Indii chce francouzský výrobce zdvojnásobit svůj podíl na trhu, v Číně pak dostal povolení k vybudování nové továrny. Ta je společným projektem se zdejší automobilkou Dongfeng, vyrábět se zde bude od roku 2016 SUV, později mají následovat MPV a sedan. Renault se chce také vrátit na perspektivní íránský trh, až budou ze strany EU ukončeny obchodní sankce vůči této zemi.

Renault věří, že i letošní rok bude úspěšný, očekává, že jeho světové prodeje vzrostou o dvě procenta. Vzrůst mají i příjmy a provozní zisk. Ušetřit chce Renault mimo jiné díky společnému vývoji a výrobě s aliančním partnerem Nissan. Japonská a francouzská automobilka spolupracují například na modulární platformě pro levná auta.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Ham.
13. 2. 2014 23:59
Re: V Renaulte si vyberie kazdy
Jj, máš pravdu. Prostě opisují bez přemýšlení různé tiskové zprávy Renaultu. Jeden kvalitní článek kde by to podrobně rozebrali by byl užitečnější. :-)
13. 2. 2014 21:38
Re: V Renaulte si vyberie kazdy
"Tento článek není o hospodářském výsledku (net profit), popisuje jen zisk před úroky, zdaněním a jednorázovými položkami"
Takze v podstate clanok o nicom.
13. 2. 2014 19:05
Jaký byl tedy vývoj zisku Renaultu v uplynulém roce???
V článku v rychlých zprávách auto.cz je přesně opačná informace.... ;-\
13. 2. 2014 17:40
Re: V Renaulte si vyberie kazdy
Renault musel kvůli sankcím své investice v Iránu odepsat a nedlouho poté se sankce zrušily. Snad se Renaultu návrat do Iránu podaří.
Avatar - Ham.
13. 2. 2014 17:20
Re: V Renaulte si vyberie kazdy
Tento článek není o hospodářském výsledku (net profit), popisuje jen zisk před úroky, zdaněním a jednorázovými položkami a právě ty jednorázové položky jej posílají meziročně prudce dolů. Je to zapřičiněno odpisy, které musel Renault zaúčtovat za neúspěšné projekty (odpis aktivit v Iranu a další průšvihy kolem baterek k elmobilitě etc.). Takže čistý zisk se skutečně propadl a je popsán v tom tvém druhém odkazu správně. Tady je to rozebrané podrobně.
[odkaz]