Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Značky, které nemusíte brát na vědomí: Respektujte, když chcete!

Petr Barták
Diskuze (0)

Na cestách se můžeme setkat s mnoha značkami svislými i vodorovnými nebo cedulemi, které se jako platné dopravní značení jen tváří. Musíme jejich sdělení bez výjimky přijmout? A budeme nějak sankcionováni, když nás nechají vlažnými?

Výstražná značka, kde je v bílém trojúhelníku s červeným lemem umístěn obrázek vzácného zvířátka a pod ní tabulka Migrace sysla, nám poslal čtenář z jižní Moravy. Přečíst další tabuli se sdělením drobným písmem, že tenhle hlodavec je chráněný a ať na něj bereme ohled, už znamená zastavit. Ještě níž se pak krčí pomačkaná značka omezení rychlosti na 30 km/h – patrně přání, abychom tudy jeli maximálně třicítkou. Když tudy ale pojedeme standardní devadesátkou, tedy do rychlostního limitu daného zákonem, proviníme se nějak?

Jak již vyplývá z popisu onoho značení, jedná se jasně o výzvu, tedy nikoli o příkaz hodný respektování. I když značku vidíme jasně, de iure, tedy podle zákona neexistuje. A co neexistuje, tím se řídit nemusíme. „Značení, které se ve vyhlášce č. 294/2015 o pravidlech provozu na pozemních komunikacích nevyskytuje, nemá stanovený ani význam,“ říká jasné stanovisko Ministerstva dopravy. Kde není žalobce, není ani soudce, takže žádné sankce nehrozí. Z toho plyne, že řidič jejím nerespektováním předpisy neporušuje.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (0)

Doporučujeme