Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte elegantní BMW-Glas 3000 V8 Fastback Coupé? Jediný vyrobený kus je na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli máte slabost pro netradiční vozy značky BMW, možná vám teď uděláme radost. Do dražby totiž míří jeden unikátní kousek.

Nejde však o čisté BMW, tohle auto je výsledkem práce nejen známé automobilky, ale také německé společnosti Glas, která byla založena na konci devatenáctého století jako opravna zemědělských strojů. Později je začala sama stavět a po druhé světové válce rozšířila sortiment i o prostředky osobní dopravy. V 50. letech se pustila do aut.

V roce 1967 ovšem společnost Glas, tou dobou ve finančních problémech, koupila automobilka BMW. A značka Glas zanikla.

Ještě předtím ale v kooperaci obou firem vzniklo pár zajímavých vozů, například právě BMW-Glas 3000 V8 Fastback Coupé, které se představilo v už zmíněném důležitém roce 1967.

O design se postaral Pietro Frua a jeho Carrozzeria Frua, techniku samozřejmě dodalo BMW. Pod kapotou se ukrýval třílitrový vidlicový osmiválec o výkonu 160 koní.

Vznikl bohužel jen jediný kus, právě ten prototyp, který objížděl nejrůznější autosalony. Na produkci tedy nedošlo.

Jediný existující exemplář nakonec skončil v soukromých rukách. Jeden z majitelů nechal vůz kompletně zrenovovat, poslední vlastník, který nyní auto prodává, lehce "oprášil" mechaniku. Díky tomu BMW-Glas může okamžitě na silnici.

Jestli se vám tohle elegantní vozidlo, jediné svého druhu na světě, líbí, máte šanci ho vlastnit. Míří totiž do aukce pořádané společností Bonhams. Ta očekává, že se vůz prodá za částku mezi 6,3 až 8,8 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme