Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Ladu Niva Kosak Cabrio? Vzácná limitka vznikla pro německý trh, jeden kus je zrovna k mání

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Lada Niva platí za nezdolného pracanta, u něhož jde hlavně o užitkové schopnosti, nikoli o styl. Přesto existují verze, které se snaží z legendárního teréňáku udělat přitažlivější auto.

Jednou z nich je i Niva v provedení Kosak. Jde o limitovanou variantu z roku 1985, která byla určena pro zákazníky ve Spolkové republice Německo, tedy v Západním Německu. Za speciální verzí stál tehdejší dovozce automobilů značky Lada.

Niva Kosak byla podle dostupných informací omezena na pouhých 200 exemplářů, z nichž část, snad polovina, měla otevřenou karoserii. Vůz si ovšem ponechal skoro celou přední část kabiny s původními dveřmi, rámy oken a B-sloupky, zmizela "jen" střecha. B-sloupky pak byly spojeny vzpěrou.

To zadní část kabiny s lavicí a zavazadlovým prostorem byla odhalena mnohem víc.

Mezi další specifické prvky edice Kosak patří plastové panely na karoserii a nástavce blatníků, tedy něco, co bychom dnes označili jako body kit. Některé zdroje hovoří také o bohatší výbavě, mlhovkách a terénních pneumatikách.

Jestli se vám právě tohle neobvyklé provedení Lady Niva líbí, pak pro vás možná máme dobrou zprávu: našli jsme jeden kus na prodej v Německu. Podle současného majitele je navíc ve velice dobrém stavu a bez jediného náznaku koroze. Vůz údajně jezdil jen v létě a za hezkého počasí.

Pod kapotou pracuje 1,6litrový benzinový motor o výkonu 55 kW, auto od listopadu 1985 najelo jen 53 tisíc kilometrů.

A cena? Prodejce žádá 25.000 eur, což je v přepočtu asi 635 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 8. 2021 13:57
Nový redaktorský sport?
1) Ano, tuhle Nivu známe. Za poslední dva roky o ní píšete asi potřetí (stejně jako o škodovkách, které se mohly vyrábět)
Reinkarnace starších článků u Vás nabývá obludných rozměrů.
2) Myslíte si, že když tomu vozu zmrvíte název, že bude o něco zajímavější? Nebude. Pořád je to tentýž Cossack