Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zrod legendy: Ayrton Senna poprvé testoval vůz Formule 1. A všechny porazil!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Věděli jste, že Brazilec Ayrton Senna před svým vstupem do Formule 1 testoval s těmi nejlepšími týmy? Hned při své premiéře nadělil všem soupeřům sekundu na kolo.

Video se připravuje ...

Psal se rok 1983, když nadějný brazilský pilot a čerstvý šampion F3 dostal příležitost otestovat vůz Formule 1. Jako první usedl do Williamsu, kde si z něj mechanici udělali legraci a volant mu polepili instruktážními lístečky.

Jenže na konci prvního testovacího dne v Donningtonu se smál Senna, který nejenže obsadil první příčku, ale ještě byl o jednu sekundu na kolo rychlejší. S britskou stájí se ale na kontraktu nedohodl a tak hledání závodní sedačky pokračovalo.

Druhý test proběhl s vozem týmu McLaren a i tentokrát se Senna předvedl v dobrém světle. Závěrečné jízdy absolvoval se stájí Toleman, která mu následně nabídla jeho vůbec první angažmá ve Formuli 1. Pozoruhodné je, že do obou top týmů, se kterými Senna dříve testoval, se později vrátil.

Po jedné sezoně s Tolemanem závodil tři roky v Lotusu, aby pak dlouhých šest sezon působil u McLarenu. Hned v prvním ročníku s britským týmem vybojoval mistrovský titul, v následujících letech si pak připsal ještě dva další. Roku 1994 se upsal Williamsu s ambicí získat další vítězné vavříny. Slibnou kariéru ale první květnový den ukončila tragická událost na Imole…

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - Stewee
9. 6. 2017 07:41
Ayrton Senna
simply... THE LEGEND (forever)!!!