Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Acura Advanced Sedan Concept – šestce v zádech?

Michal Fokt
Diskuze (20)
Honda představila studii konkurenta BMW 6 a Mercedesu CLS.

Acura, luxusní značka Hondy (a první luxusní značka japonských automobilek v USA) působící na americkém trhu, potřebuje posílit svou pozici, což znamená zejména schopnost nabídnout vlastní alternativy modelů prestižních německých značek. Acura může nyní zdatně konkurovat BMW X3, X5, 3 a 5 (a jejich protějšků od Mercedesu-Benz), chybí jí ale soupeř kupé řady 6 (a tedy de facto i Mercedesu-Benz CLS).

Studii právě takového luxusně-sportovního auta ukázala Acura na výstavě v Los Angeles. Koncept je čtyřmístný a co především - čtyřdveřový, což je řešení použité stuttgartskou automobilkou u CLS, dlouhá příď a kabina posunutá vzad ale připomíná spíše šestkové kupé z Mnichova. Při návrhu designu 202 mm široké studie ale stylisté Acury nehledali inspiraci ani u jednoho ze zmíněných značek, návrh je zcela svébytný (možná s lehkým nádechem Cadillacu) a sází na jednoduchost danou poměrně hranatými tvary, nejvýraznějším rysem karoserie je pak téměř vodorovná kapota plynule navazující na spodní linii oken. Za velmi zdařilou lze považovat záď vozu s tenkými svítilnami, naopak příď je jeden velký „úlet“. Patrně proto, aby nebylo pro konkurenci (a návštěvníky výstavy) úplně jednoduché představit si studii s pro vozy Acura typickou přídí s úzkými světlomety a pětiúhelníkovou maskou chladiče.

Studie má na přední nápravě atraktivní litá kola o rozměru 22“ a na zadní dokonce ještě o palec větší. Pohánět by je měl opravdu výkonný motor – vidlicový desetiválec o objemu 4,0 l. Není tajemstvím, že Acura skutečně podobný výkonný luxusní sedan připravuje a měl by se objevit na trhu nejpozději v roce 2010, s největší pravděpodobností však dříve.

Michal Fokt
Diskuze (20)
Avatar - Dinar
1. 12. 2006 14:19
záda
"šestce v zádech" ??? :-O to jako zakouslá?... no tlamu by na to Acura měla, jinak je to max. na kopřivku. :no:
1. 12. 2006 14:07
tudy cesta nevede
Ze předu to vypadá jako ořezávátko na tužky :-O
1. 12. 2006 10:44
OMG
Být to v černé, Batman by měl radost. Profil auta je šílený >:D