Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa 147 GTA Autodelta – britská variace na známé téma

Jan Marek
Diskuze (9)
Alfa Romeo si pro nadcházející MPH03 Motor Show v Londýně připravila zajímavou novinku v podobě Alfy 147 GTA s dalším přívlastkem Autodelta.

Alfa Romeo si pro nadcházející MPH03 Motor Show v Londýně připravila zajímavou novinku v podobě Alfy 147 GTA s dalším přívlastkem Autodelta. Za tím se skrývá název britského dvorního ladiče italské automobilky, který úpravami vyšlechtil model GTA na výkonově ne nezajímavých 328 k (241 kW).

Kompletní modifikací prošla především motorová jednotka. Její objem byl zvětšen ze sériových 3,2 na 3,75 litru(!), nové jsou vačkové hřídele stejně jako škrtící klapky vyvinuté Ferrari. Co činí jinak zajímavou 147 GTA ještě zajímavější? Samozřejmě výsledky, které díky těmto úpravám podá na silnici. Maximální rychlost Autodelty je nyní na 282 km/h(!), přičemž nejvyšší točivý moment 350 Nm dosahuje při 4.700 otáčkách (tedy o 50 Nm více než u sériové verze).

Aby byly zachovány výborné jízdní vlastnosti, musela doznat dalších vylepšení například uzávěrka diferenciálu, posílena byla i spojka. Alfa 147 GTA Autodelta je osazena 18palcovými ráfky a obuta do pneumatik o rozměrech 225/40, které dále umocňují sportovní zážitky z jízdy. Samozřejmě, že nebylo zapomenuto na posílení brzdové soustavy.

Svoji sílu dokazuje Alfa i navenek, i když v již decentnějším pojetí. Nejviditelnější změnou prošel přední nárazník, ve kterém jsou zakomponovány bohatě prohloubené přívody vzduchu k motoru a brzdám. Podobně byl přepracován i prostor na zádi, kde zaujímá dominantní postavení především čtveřice výfuků.

Tato „hračka“ je v Británii nabízena za cenu lehce převyšující 55.000 euro a zatím není jasné, zda se dostane i na další evropské trhy.

Jan Marek
Diskuze (9)