Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina v Ženevě 2006

Ondřej Láník
Výrobní program německé automobilky Alpina se v současné době sestává ze vznětových modelů začínajících písmenem D, které jsou určeny převážně pro evropské zákazníky a z osmiválcových modelů s písmenem B.

D3 Touring

Výrobní program německé automobilky Alpina se v současné době sestává ze vznětových modelů začínajících písmenem D, které jsou určeny převážně pro evropské zákazníky a z osmiválcových modelů s písmenem B vycházejících z BMW řad 5, 6 a 7, které kupují často zákazníci v USA, v Japonsku, a na Blízkém východě.

Alpina má jako jediný dvorní tuner mnichovských vozů výsadní postavení a právo používat nejen na upravených vozech nejen své jméno, ale také spojení BMW Alpina. Na rozdíl od ostatních sofistikovaných tuningových firem zůstává na Alpinách logo BMW. Důvodem přitom není fakt, že by úpravy provedené v německém městě Buchloe byly pouze kosmetické.

Například v případě momentálně nejrozšířenějšího vidlicového osmiválce prošla zásadní proměnou většina dílů motoru, nově se odlévá dokonce i blok a hlava válců. Podstatnou novinkou v konstrukci tohoto agregátu bylo před několika lety zavedené přeplňování. Nejde o klasické turbodmychadlo ani o standardní rootsův kompresor. Výfuková část turbodmychadla je totiž poháněna přes planetový převod od klikového hřídele motoru, ale pokud není efekt přeplňování potřebný, je dmychadlo pomocí odstředivé spojky vypínáno, takže zbytečně neodebírá výkon motoru.

Posledním přírůstkem do modelové řady BMW Alpina je BMW řady 3 v provedení Touring, které se pod novou značkou prodává jako BMW Alpina D3 Touring. Pod kapotou je vznětový přeplňovaný čtyřválec o objemu 1995 cm3, který dává nejvyšší výkon 147 kW při 4000 ot./min a točivý moment 410 Nm při 2000 ot./min. Zrychlení z 0 na 100 km/ trvá tomuto kombi 7,7 sekundy, nejvyšší rychlost činí 234 km/h. Při klidnější jízdě dle kombinovaného evropského jízdního cyklu se čtyřválec pyšní spotřebou 6 l / 100 km.

Ondřej Láník