Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké automobilky se spojily proti Trumpovi. Co jim vadí?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Svaz zahrnuje automobilky General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai Motor, Ford Motor a téměř všechny další velké výrobce aut, jejich dodavatele a prodejce aut.

Firmy z automobilového průmyslu vytvořily novou koalici, která chce tlačit na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Spojené státy neodstoupily od Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Svaz zahrnuje automobilky General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai Motor, Ford Motor a téměř všechny další velké výrobce aut, jejich dodavatele a prodejce aut, napsala agentura Reuters.

Celou akci podpoří reklamní kampaň, jejíž cílem je přesvědčit Bílý dům a voliče, že dohoda byla důležitá pro zvýšení výroby v automobilovém průmyslu USA a tvorbu pracovních míst.

Trump pohrozil, že odstoupí od obchodní dohody mezi USA, Kanadou a Mexikem. Tu hojně využívají hlavně výrobci aut, kteří mají své výrobní a dodavatelské řetězce rozprostřené ve všech třech zemích. Při minulém kole projednávání nové NAFTA minulý týden Trump navrhl změnu pravidel o původu aut, která se používají pro stanovení jak hodně toho bylo z určitého auta vyrobeno na kterém místě. Navrhovaná pravidla jsou však automobilkami, ale i Mexikem a Kanadou, považována za neobhajitelná.

Automobilový průmysl se připojil k Obchodní komoře USA a dalším velkým podnikatelským skupinám, které v posledních týdnech stále hlasitěji vystupují proti snaze Trumpa změnit 23 let starou dohodu. Podle nich to bude mít škodlivý vliv na pracovní místa v Americe. Automobilová koalice tvrdí, že ukončení NAFTA by ohrozilo místa v automobilovém sektoru USA.

Kampaň přichází v době vzrůstajících obav, že Trumpova vláda by se mohla na počátku příštího roku rozhodnout, že odstoupí od dohody. Pro výrobce aut by to znamenalo zavedení cel.

Prezident Donald Trump v nedělním rozhovoru s televizní sítí Fox Business Network uvedl, že se domnívá, že dohoda bude "pravděpodobně" znovu dojednána. Dodal však, že pokud nebude spravedlivá, tak se z dohody stáhne.

Pokud mají být osobní a nákladní auta prodávaná v Severní Americe bez cla, musí podle současné dohody NAFTA pocházet 62,5 procenta materiálu použitého při jejich výrobě ze Severní Ameriky. Trumpova vláda navrhuje zvýšit tento poměr na 85 procent, z toho 50 procent má pocházet ze Spojených států.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)