Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americký trik na Dieselgate. Volkswageny se vrací jako vraky!

David Bureš
Diskuze (57)
Američané zasažení kauzou Dieselgate se snaží na Volkswagenu maximálně vydělat. Auta s podvodným softwarem vrací s chybějícími díly.

Volkswagen se v létě dohodl na tom, že v USA bude odkupovat automobily vybavené podvodným software. Přestože automobilka má vozy vykupovat za cenu založenou na jejich tržní hodnotě před loňským vypuknutím skandálu Dieselgate, Američané přišli na to, jak na Volkswagenu vydělat ještě více.

Američtí majitelé vsadili na netradiční právní kličku, na jejímž základě automobily německému výrobce vrací v torzech. Na základě dohody totiž vlastníci mohou vracet pouze provozuschopná vozidla poháněná vznětovým motorem vybaveným softwarem rozeznávajícím měření emisí.

Termín provozuschopné vozidlo sice vylučuje ta auta, která byla znovu smontovaná, různě přestavěná nebo kdysi zatopená, případně odkoupená z vrakoviště, jinak je ale vcelku vágní. Američané díky tomu mohou vracet i různě odstrojená auta, což je přesně to, co právě mnozí z nich dělají.

Volkswagenu se tak vrací různě rozmontovaná auta, která sice jsou schopná jízdy, zároveň jim ale chybí světla, nárazníky nebo další komponenty. Majitelé se zkrátka rozhodli maximálně vydělat na autech vybavených podvodným softwarem, když vedle vrácených peněz od Volkswagenu ještě prodávají jednotlivé díly, které z vozu odmontovali.

Na amerických automobilových fórech proto už kolují dotazy na zkušenosti s vracením takového auta a dotazy na díly, které lze odmontovat. Jeden z diskutérů má dokonce detailní rady: vyjměte koberečky a náhradní kolo včetně heveru, nahraďte novou baterii starší, vypusťte olej a nahraďte ho vyjetým, vypusťte chladicí kapalinu a nahraďte jí vodou z kanalizace, odstraňte kryt schránky před spolujezdcem, výplně dveří nebo plato kryjící zavazadelník.

Pro Volkswagen je to sice ožehavý problém, protože takto vykoupené vozy se mu budou ještě hůře prodávat, než kdyby jim nic nebylo, podle všeho ale i takováto torza vykupuje. Minimálně majitel zezadu nabouraného golfu, kterému navíc odmontoval přední nárazník a světla, tvrdí, že i v takovémto stavu dostal od automobilky odškodné.

Jestliže vám toto chování přijde jako nemorální, vězte, že ne většina amerických majitelů takto jedná. Někteří jednání svých spoluobčanů kritizují a prohlašují, že oni sami jsou s odškodným spokojení a nepotřebují na Volkswagenu dále vydělávat. A jaký názor na tuto problematiku máte vy?

David Bureš
Diskuze (57)
6. 4. 2017 17:47
Re: *, co ine
máte pravdu
6. 4. 2017 17:35
Re: Je to easy
plně souhlasím.na VW nikdo nemá proto se mstí jak můžou-je to ubohosr
Avatar - Beefcake
16. 12. 2016 00:28
Re: nektere rady
Tak to je parada ! :yes:
Avatar - Beefcake
16. 12. 2016 00:14
Re: Zdroj?
Tiez dufam, ze ide o hoax.
Avatar - Beefcake
16. 12. 2016 00:13
*, co ine
Aky ma mat clovek na to nazor okrem toho, ze su tam *, ako aj inde. A nerobim si iluzie, ze vychcankovia by to u nas robili este vo vacsej miere. Staci si precitat par komentarov tu.
Na VW sa uz nezmyselne snazi zahodjit kadekto. By ma zaujimalo, kedy podpobne palky budu platit aj ine automobilky, kde uz to bolo tiez prakticky dokazane.
Dufam, ze cena je prislusne zrazena dole o list price chybajucich dielov.
ak je to cele nezmysel, beriem vsetko spat :)