Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ASC Helios: uřízli střechu Chrysleru 300 C

Ondřej Láník
Diskuze (4)
V Detroitu se na začátku ledna nepředstavil jen otevřený Ford Mustang! Firma ASC Incorporated připravila funkční studii čtyřdveřového kabrioletu postaveného na bázi Chrysleru 300 C.

Společnost ASC Inc. spolupracuje s velkými automobilkami na přípravě různých studií pro automobilové výstavy nebo na přípravě prototypů stavěných v rámci vývoje nových produkčních modelů. Asi dvanáct set zaměstnanců pracuje v deseti pobočkách mj. v americkém sídle firmy ve státě Michigan, v Kanadě, Německu a v Jižní Koreji.

V Detroitu ASC Inc. představila unikátní čtyřdveřový kabriolet, který vzešel z rozměrného Chrysleru 300 C. Oficiálně jde o produkt ASC s názvem Helios (bůh slunce). Podle zveřejněných informací je studie do detailu propracovaná a připravená k výrobě. Rozhodně však nešlo jen o destrukci původního uzavřeného automobilu. Za předními sedadly našla své místo příčná přepážka, B-slouky byly přistřiženy na poloviční výšku, C-sloupky také zmizely. Celkové řešení umožnilo podle výrobce zachovat stabilitu původní uzavřené karosérie i při náročných bočních nárazech, vysoká pevnost v krutu současně nebyla vyvážena nadměrnou hmotností. Proti původnímu vozu přibral Helios asi 120 kg, což pro osmiválec HEMI nebude velký problém.

V podélném směru byla karosérie zpevněna středovým tunelem, který z automobilu udělal kabrio se čtyřmi komfortními místy na palubě.

Skládací látková střecha se ve složené formě vejde do 45 cm dlouhé schránky za zadními sedadly. Po otevření vzniká otevřený interiér jehož délka je údajně největší mezi současnými kabriolety. Zadní výklopné víko bylo převzato v nezměněné podobě, složená střecha proniká do zavazadelníku jen minimálně. Dovnitř se údajně vejdou čtyři golfové bagy a k tomu další čtyři příruční tašky.

Celkový dojem ze vzhledu kabria umocňují boční bezrámová okna, která se zcela spouští do karosérie, ale také nezbytná dvacetiplacová kola z lehkých slitin.

Ondřej Láník
Diskuze (4)