Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBS Superleggera Tag Heuer Edition kombinuje drama s elegancí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový výsledek spolupráce mezi automobilkou Aston Martin a výrobcem hodinek TAG Heuer na základech modelu DBS Superleggera představuje extrémně exkluzivní záležitost na čtyřech kolech.

Aston Martin DBS Superleggera je již ve svém standardním provedení náležitě výjimečným automobilem. V provedení Tag Heuer Edition jej pak lze vnímat jako esenci luxusu.

Novinka je inspirována historií své vlastní značky a zároveň exkluzivními hodinkami TAG Heuer. Karoserie kupé nese výjimečný odstín laku pojmenovaný Monaco Black. Ten doplňují černě lakovaná kola obutá do pneumatik Pirelli Color Edition, ladících svými červenými boky s odstínem brzdových třmenů.

Kombinace černé s červenou se ve výrazně větší míře opakuje v interiéru. Zde v plné míře vládne černá kůže a Alcantara, jímž sekunduje prošívání a loga TAG Heuer právě v červené barvě. Pozornost přitahující prvky pak představují části obložení dveří a středového tunelu s mramorovým vzorem.

Pod kapotou se žádné změny neodehrály a je pod ní usazen V12 biturbo s objemem 5,2 litru, disponující výkonem 533 kW (715 k) a točivým momentem 900 N.m. Tyto hodnoty míří k zadním kolům a umožňují akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,4 s nebo dosažení elektronicky omezené maximální rychlosti 340 km/h.

Aston Martin DBS Superleggera Tag Heuer Edition má vzniknout v sérii pouhých padesáti vozů. Cena tohoto skvostu zveřejněna nebyla, ale bude bezpochyby vyšší než 225.000 britských liber (zhruba 6,6 milionu Kč), zmíněných v souvislosti s DBS Superleggera při jeho loňském představení.

Aston Martin v souvislosti s DBS Superleggera připomíná, že označení DBS neslo v letech 1967 až 1972 nabízené GT s karoserií, jejíž linie navrhl William Towns. Tento model byl vybaven řadovým šestiválcem o objemu 3995 cm3 a výkonu 209 kW. V letech 1969 až 1972 pak figuroval v nabídce model DBS V8 se stejnou karoserii, v níž se ukrýval vidlicový osmiválec o objemu 5340 cm3 a výkonu 239 kW).

Podruhé se označení DBS objevilo v nabídce značky Aston Martin v letech 2007 až 2012, když je nesl model, který vycházel z typu DB9 a představoval nepřímého nástupce první generace modelu Vanquish.

Sama automobilka o něm prohlašovala, že je silničním derivátem okruhových speciálů DBR9 a DBRS9. V roce 2009 následovala otevřená verze DBS Volante.

Označení Superleggera pak odkazuje na tradiční spolupráci mezi automobilkou Aston Martin a milánskou karosárnou Carrozzeria Touring Superleggera, jejíž výsledkem je řada výjimečných a slavných modelů v čele s DB4, DB5 a DB6.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme