Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Coupé (B2): Osmdesátková klasika s omlazeným interiérem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Audi Coupé bylo prakticky vždy vnímáno jako chudý příbuzný legendárního Quattra, ale i o něj se již stále více zajímají sběratelé a nadšenci. Důkazem může být i tento exemplář.

Audi Coupé se veřejnosti poprvé představilo na autosalonu v Paříži v roce 1980 a spojilo techniku druhé generace modelové řady 80 (B2) s karoserií, která se až na několik detailů, z nichž tím nejvýraznějším je provedení blatníků, shodovala se slavnějším a výrazně dražším kupé Quattro.

Pod kapotou mohl mít tento model čtyřválce o objemu 1,6 a 1,8 litru nebo pětiválce s objemy od 2,0 do 2,3 litru. Standardem byl pohon předních kol, ale v letech 1984 až 1987 bylo k dispozici i s pohonem všech kol ve spojení s atmosférickými pětiválci, ale toto provedení je vzácnější než přeplňované Quattro s charakteristickými vyboulenými blatníky.

Červené kupé na snímcích, které již zastupuje modernizovanou verzi uvedenou v roce 1984, si vystačí s pohonem předních kol, ale jeho majitel zatoužil po důstojnějším provedení interiéru a za tímto účelem navštívil společnost Carbon Motors v bulharské Sofii. Ta své schopnosti naposledy demonstrovala na starším Mercedesu třídy G.

Audi Coupé se u této firmy dočkalo kompletního omlazení interiéru, při němž byl ovšem zachován jeho původní charakter. Hlavní pozornost přitahuje tříramenný sportovní volant s tlustým věncem a čalounění sedadel, kombinující kůži s Alcantarou.

Nové jsou v interiéru ovšem i výplně dveří, boků podél zadního sedadla a obložení stropu i podlahy. Koberečky s rudým obšitím jsou pak již jej stylovým a zároveň praktickým doplňkem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)