Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R18: Fotografie z testování v Sebringu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dvě nová Audi R18 se spolu s jedním R15 plus plus zúčastnila testování v Sebringu.

Audi R18 se představilo 10. prosince loňského roku v Ingolstadtu během slavnostního večera. Nástupce Audi R15 TDI je od roku 1999 prvním závodním speciálem značky Audi pro třídu LMP1 s uzavřenou karoserií.

Vývoj nového Audi R18 byl zahájen v polovině roku 2009 a jeho motor V6 TDI se na zkušební stolici rozběhl v létě roku 2010. První testovací jízdu absolvoval za volantem R18 Allan McNish koncem listopadu a v testování se pokračuje i v letošním roce, kdy se nové závodní Audi dočká i ostrého nasazení.

Testů v Sebringu se účastnilo všech devět jezdců, kteří budou v Le Mans startovat s Audi R18. Závodníci měli možnost si nyní vyzkoušet dva nové vozy R18 spolu s jedním R15 plus plus, který čeká 19. března start ve dvanáctihodinovém závodě právě na tomto floridském okruhu.

Audi R18 si na svůj závodní debut musí počkat do 8. května, kdy bude startovat v šestihodinovém závodě v belgickém Spa-Francorchamps.

V Le Mans budou v červnu startovat tři vozy Audi R18 pod taktovkou týmu Audi Sport Team Joest, který navíc nasadí dvě vozidla v poháru Intercontinental Le Mans Cup (ILMC) tvořeném celkem sedmi vytrvalostními závody na třech kontinentech včetně 24 h Le Mans.

Jsme velmi spokojeni s výkonem Audi R18 po našich prvních testech v Sebringu, řekl ředitel Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich. Rozhodli jsme se pro tento závodní okruh, protože má vysoké nároky na mechanické systémy vozu. Teploty, které jsou tu nyní vyšší než v Evropě, a suché počasí nám poskytují jistotu, že budeme schopni provést vytrvalostní zkoušky podle plánu. Na mokré trati by zatížení bylo nižší a výsledky testu by proto byly méně přesvědčivé.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
4. 2. 2011 13:16
Hnusné
a ještě s chrochtákem! BTW, to by mě zajímalo, co udělá ta příšerná ploutev, když jim na Mulsane v plné palbě foukne z boku?