Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi, Seat i VW hlásí na českém trhu rekordní prodeje. Co chystají pro rok 2016?

David Bureš
Diskuze (8)
České prodeje nových aut v roce 2015 výrazně rostly, z čehož těžily i značky koncernu VW Group. Letos chtějí své výsledky minimálně zopakovat.

Velkou část značek koncernu VW Group na českém trhu zastupuje společnost Porsche Česká republika, která je zároveň největším importérem aut na českém trhu. Celkem 121 českých dealerů firmy loni zákazníkům předalo 47.443 vozů značek Volkswagen, Seat a Audi, což je meziroční nárůst o 35 %.

Na českém trhu bylo loni registrováno 23.754 osobních aut značky Volkswagen, což je meziroční nárůst o 30 %. Prodeje značky tak rostly rychleji než trh, znamenalo to také nárůst tržního podílu na 10,3 % (+0,8 %). Prodejům pomohl hlavně nový Passat, který s 3.737 registracemi předstihl Polo a stal se druhým nejoblíbenějším modelem značky na trhu. Lehké užitkové vozy Volkswagenu pak měly na svém kontě 5.887 registrací.

Samo Porsche ČR však loni prodalo 28.005 osobních Volkswagenů. Rozdíl mezi registracemi dle Svazu dovozců automobilů a prodeji firmy je způsoben dvěma aspekty. Některé vozy sice byly zákazníkům již předány, ti si je ale ještě nestihli dát na značky. Firma se navíc netají tím, že část automobilů prodala klientům ze zahraničí.

Loňský rok byl hlavně ve znamení příchodu druhé generace Touranu a nových verzí Golfu (R Variant, Alltrack, GTE). Na českém trhu se navíc prodalo 91 elektrických Volkswagenů, wolfsburská značka je tak v této oblasti důležitým hráčem na českém trhu.

Audi loni na českém trhu poprvé překonalo hranici 5.000 aut prodaných v jediném roce, výsledek 5.019 je tudíž nejlepším výsledkem v historii značky. Meziročně její prodeje vzrostly o 27,6 %, v roce 2014 činily 3.935 vozů. Pokud budeme počítat dodávky firmy Porsche ČR, tak ta zákazníkům předala celkem 5.650 vozů s logem čtyř kruhů (+40 %).

Nejúspěšnějším modelem značky se stala Q7 s 865 registracemi, nová generace tak dokázala, že toto velké SUV je mezi českými klienty nesmírně populární. Následuje další SUV – Q3 (859 vozů), třetí je A6 (761 registrací). Právě Q7 měla velký podíl na růstu českých prodejů značky. Naopak příchod nové generace A4 v závěru roku se zatím nestihl projevit.

Rekordní výsledek hlásí také Seat, 6.759 prodaných aut znamená meziroční nárůst o 9,7 %. Seat tak stejně jako loni uzavírá nejlepší desítku značek na českém trhu. Pokud započteme všechny vozy prodané firmou Porsche ČR, dostaneme se až k číslu 7.901 vozů (+16,6 %). Nejprodávanějším modelem značky se stal Leon s 3.559 registrovanými kusy, následuje Ibiza s 2.302 exempláři.

Z hlediska modelů Seat loni vsadil na inovovanou Ibizu a Alhambru. Zákazníci se pak dočkali rozšíření nabídky operativního leasingu Seat Olé o program Seat Olé Sport orientovaný na sportovnější auta, jehož podíl na celkovém počtu uzavřených smluv činí již 48 %. Další velmi populární novinkou roku 2015 je pětiletá záruka zdarma při využití financování SEAT Financial Services.

Významnou část prodejů aut na českém trhu tvoří ojetiny, kterých se loni na českém trhu dokonce prodalo podstatně více než nových aut. Součástí aktivit Porsche Česká republika je proto i síť Das WeltAuto nabízející právě takové vozy. Firma loni v Česku předala klientům 17.311 ojetých vozů, což je o 13,8 % více než v roce 2014.

Mezi aktivitami Porsche Česká republika jsou i servisní služby. Potenciální klientela je opravdu široká, na českých silnicích jezdí asi 650.000 aut značek Volkswagen, Seat a Audi. Obrat Porsche ČR loni činil 25,2 miliard korun (+46 %), přičemž právě servisní služby se na tomto čísle podílely částkou 1,495 miliardy korun (+11 %). Obrat v oblasti Originálního příslušenství pak činil 138 milionů Kč (+24 %).

Výhled pro rok 2016

Důležitým bodem roku 2016 bude servisní akce související s kauzou Dieselgate. Zahájena má být během prvního čtvrtletí roku, přičemž detaily k ní budou zveřejněny již v blízké době.

Tím nejdůležitějším úkolem ale každopádně bude úspěšně uvést na trh chystané novinky. Značky koncernu jich přitom chystají více než dost.

V showroomech Volkswagenu se již brzy budeme moci těšit na plug-in hybrid Passat GTE, který na trh dorazí v prvním čtvrtletí. V tom druhém se pak těšme na nejdůležitější novinku značky – druhou generaci populárního SUV Tiguan. Druhá polovina roku pak bude ve znamení modernizovaného Upu a Beetlu. Ve stejné době přijde na trh i vylepšený Amarok.

Navzdory stále větší popularitě CNG se zatím nemluví o nových generacích Passatu a Touranu schopných spalovat toto alternativní palivo. Porsche ČR zatím ani neví, zda tyto modely vůbec přijdou na trh. Minulý Passat a Touran přitom spalovat stlačený zemní plyn uměly.

Doslova záplavu novinek chystá Audi. Rozbíhat se budou prodeje nové generace A4, přičemž její nabídku doplní i zvýšený Allroad, g-tron spalující plyn a sportovní model S4. Úplnou novinkou v nabídce pak bude malé SUV Q2 (o kterém se dlouho mluvilo jako o Q1). Dočkáme se i nových generací A5 a Q5, datum jejich uvedení na český trh ale zatím nebylo definitivně stanoveno.

Nejdůležitější novinkou Seatu bude samozřejmě SUV, které se bude vyrábět v Kvasinách v továrně Škody Auto. Chystáno je pro druhé čtvrtletí roku. Před koncem roku 2016 pak na trh dorazí modernizovaný Leon. V průběhu roku se dočkáme Ibizy Cupra s 1.8 TSI nebo Leonu ST v dosud nenabízené kombinaci „plynového“ motoru 1.4 TGI s dvouspojkovou převodovkou.

David Bureš
Diskuze (8)
17. 1. 2016 18:11
Re: Potěšující čísla!
Ne, mě to naopak vůbec nepřekvapuje, ale někteří fanatičtí odpůrci koncernu VW už se tady na diskusích těšili, jak Dieselgate VW group srazí prodeje i v Evropě. Teď se ovšem diskuse pod touto zprávou neúčastní, pochopitelně >:-[]
17. 1. 2016 17:50
VW
hele s bazarovejma cenama, to vypadá dobre, taky tedka schanim VW, mam ty auta rad a jako s cenou problem neni, jen to chce narazit na dobrej kup, clovek musi hledat,...něco se mi líbilo v áčkách, tak uvidim, jeste kouknu jinde a kdyz nic nepsiho nenajdu, vratim se tam. :-!
15. 1. 2016 11:40
vw
Jsem rád, že se VW u nás daří, a že ho neustálé omývání emisí nepoškodilo. Je to má oblíbená značka, Passat i Pollo mi věrně sloužily několik let a letos bych snad mohl přejít na novější model. Uvidím jak na tom budou bazarový ceny.
Avatar - Individualita
15. 1. 2016 10:34
Re: Potěšující čísla!
To je ale překvapení, že se tu daří celému VW. To by jeden neřekl >:D
Avatar - peter_ko
15. 1. 2016 08:13
Re: Potěšující čísla!
áno Seatu sa darí, hlavne v oblasti reexportu...