Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi TT Offroad se stane realitou, TT Sportback a TT Shooting Brake nikoliv

David Bureš
Diskuze (8)
Trio konceptů loni ukázalo, jakým směrem by se mohla v budoucnu rozrůst nabídka karosářských verzí modelu Audi TT.

Audi aktuálně nabízí trio vozů kategorie SUV, v příštích letech se však tato nabídka výrazně rozšíří. V roce 2017 má na trh dorazit model TTQ, který bude vycházet z loňského konceptu TT Offroad. Vyplývá to z informací zveřejněných britským magazínem Car.

Podle původních plánů ingolstadtského výrobce se sportovně zaměřené, středně velké SUV mělo jmenovat Q4. Toto označení ale vlastní automobilka Fiat, která tento název použila pro modely značky Alfa Romeo s pohonem všech kol. Spor o jméno se Audi rozhodlo vyřešit tak, že chystané auto zkrátka pojmenuje jinak.

Spor s Fiatem tak vysvětluje poněkud překvapivé zařazení chystaného SUV do nabídky karosářských verzí modelu TT. Takto označený vůz je aktuálně dostupný jako kupé a roadster, rozšíření nabídky o SUV má být pro TT živou vodou.

Novinka se má jmenovat TTQ, TT odkáže na sportovní ladění, Q na podobu SUV. Pokud se však na použití jména Q4 Audi s Fiatem domluví, je možné, že auto dostane původně plánovaný název.

Vedení Audi již dříve přiznalo, že se nabídka modelu TT rozšíří o třetí karosářskou variantu. Loni představila tři možnosti rozšíření, a to pomocí konceptů Allroad Shooting Brake, TT Offroad a TT Sportback. Zatímco TT Offroad se stane realitou v podobě TTQ, zbývající koncepty sériová výroba nečeká.

Z informací Caru vyplývá, že produktoví manažeři Audi si o Allroad Shooting Brake myslí, že by vůz zaujal zákazníky pouze v Evropě. Vývoj a výroba sportovně laděného kombi by se tak automobilce patrně nevyplatila.

Sportovně laděný liftback TT Sportback by pak nebyl podle výrobce moc praktický – auto by mělo příliš malý interiér i nedostatečný zavazadelník. TT Sportback by navíc až příliš konkurovalo stejně velkému A3 sedan a většímu liftbacku A5 Sportback.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Verny_2013
25. 1. 2015 16:56
další obluda z dílny Audi
Tak se můžeme po Q7 těšit na další zbytečnou obludku z dílny Audi. Místo těch naprosto zbytečných závodů v počtu vyráběných modelů Audi x BMW by se mohli oba koncerny věnovat smysluplnějším věcem třeba reálnému snižování spotřeby. Tyto obludky naštěsí nebudou naše končiny obšťastňovat příliš často
Avatar - white label
24. 1. 2015 20:58
Re: Proč
TT offroad je pouze název studie, reálně se tak nebude jmenovat určitě.
24. 1. 2015 20:00
TTQ
To vážně někdo trpí představou, že se Audi nebo jiná automobilka rozhoduje o výrobě auta podle toho, jestli pro něj má jméno? >:D
24. 1. 2015 17:51
To je 500X
?
Avatar - Bubáq
24. 1. 2015 17:05
Re: Sportback
Ano, souhlas. TT Sportback je vysloveně povedený! Asi nenalezli vhodnou cenovou hladinu....