Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrážíte o víkendu autem na dovolenou? Připravte se na dopravní masakr!

David Bureš
Diskuze (1)
Začátek prázdnin v lidnatých německých spolkových zemích v kombinaci s opravami silnic v Chorvatsku mohou o víkendu způsobit dopravní kolaps.

Letní prázdniny jsou už u nás v plném proudu, v Evropě ale hlavní sezona začíná až nyní. Začínají totiž prázdniny v lidnatých spolkových zemích Německa, v Bavorsku a Bádensku-Württenbersku, které kvůli mohutnému přesunu dovolenkářů tradičně znamenají dopravní kolaps na evropských silnicích. Letos se očekává právě nadcházející víkend.

Největší riziko dlouhých kolon dopravní experti očekávají v pátek mezi 13. hodinou odpolední a 20. hodinou večerní, kdy má na cestu vyrazit první vlna turistů. Vedle těch německých z Bavorska a Bádenska-Württenberska se mají přidat i cestovatelé z jiných částí Německa nebo třeba ze severských zemí, kde už prázdniny končí, a tak se mnozí Seveřané budou vracet domů.

Další rizikovou dobou bude sobota, konkrétně podle dopravních expertů od 11. hodiny dopolední do 18. hodiny večerní. Kritická bude i neděle, mezi 14. hodinou a 20. hodinou.

Vedle odjezdu německých turistů na dovolenou má dopravu zkomplikovat víkendová Velká cena Formule 1 v Maďarsku, kam množství fanoušků vyrazí po vlastní ose. Silný provoz kvůli přesunu fandů na Hungaroring nedaleko Budapešti se očekává na dálnici A2 vedoucí z Grazu do Vídně a A4 za Vídní u Fischamedu, kde se dálnice opravuje a je zúžená ze tří jízdních pruhů na dva, a na zpáteční cestě v neděli u hraničního přechodu Nickeldorf.

Když pak o víkendu vyrazíte do Chorvatska, čekají vás komplikace i v cílové zemi. Tam se totiž opravuje dálnice A3 vedoucí z Maďarska na Záhřeb, kde se tvoří kolony i během běžné dopravní špičky. V těchto místech se jezdí jedním zúženým jízdním pruhem v každém směru za snížené rychlosti 80 km/h. Se zúžením přitom řidiči musejí počítat celé prázdniny, opravy na tomto místě bohužel skončí až 16. září.

Vedle toho je kvůli poškozené vozovce omezena rychlost na 50 km/h na mostě Rječina před tunelem Trsat u Rijeky ve směru na hraniční přechod Rupa. Pokud pak pojede na ostrov Krk, počítejte s tím, že během úterý 31. července bude podle potřeby uzavírán kvůli natáčení.

David Bureš
Diskuze (1)
26. 7. 2018 11:26
A3 nevedie z Madarska
... Tam se totiž opravuje dálnice A3 vedoucí z Maďarska na Záhřeb ...

Chyba. Z Madarska na Zahreb vedia dialnica A4 Zagreb-Gorican.
A3 je Bregana-Zagreb-Lipovac, teda smer Srbsko.