Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Urban EV Concept: Do města a čistě

Tomáš Dusil
Diskuze (34)
Současného zvýšeného zájmu o elektromobily využívá také japonská Honda. Na frankfurtském IAA představuje studii městského vozu budoucnosti, jak jinak než s elektrickým pohonem.

Nasazení elektromobilů primárně určených pro jízdy městem se zdá logičtější, než jejich používání na dlouhé vzdálenosti. Pokud se vám totiž baterie vybije, k jejímu nabití je stále zapotřebí nesrovnatelně více času, než k natankování nádrže klasickými či alternativními palivy. Zřejmě toho si je vědoma japonská Honda. Na frankfurtském IAA představuje koncept městského auta poháněného elektromotorem. Dle informací, které zazněly přímo z Hondy, můžeme tento vůz očekávat v prodeji v Evropě v roce 2019.

Video se připravuje ...

Karoserie vozu zejména z profilu v zadní části troch připomíná Peugeot 205 a to tvarem bočního okna i poněkud šikmou zádí. A to můžeme říci také o rozměrech. Konkrétní čísla výrobce nezveřejnil, pouze sděluje, že celková délka vozu je o 100 mm kratší než u Hondy Jazz. Zvenku prozradí příslušnost k nové generaci ekologicky čistých vozidel třeba logo značky Honda na modrém podkladu.

Pro jízdu v městských ulicích je vůz přizpůsoben už konstrukcí své karoserie. Cílem návrhářů bylo zajistit řidiči co možná nejlepší výhled. Třeba sloupky A jsou tak na dnešní poměry nezvykle tenké, ale současně velmi tuhé. Mezi nimi se navíc nachází široké a hlavně vysoké čelní sklo aby měl řidiči dobrý výhled na semafory v křižovatkách. V kabině se dále nachází inovativní palubní deska s takzvanou plovoucí střední konzolou a doplňky vyvedenými v imitaci dřeva.

O pohonu konceptu zatím nepadlo nic. Vůz však používá podlahovou plošinu, speciálně vyvinutou pro elektromobily, tedy podobně jako elektrické koncepty Volkswagenu či Škody. To jasně dokazuje, že Honda to s elektrickými auty myslí vážně. Jak už jsme uvedli, auto by se mělo dočkat sériové výroby zhruba do dvou let.

Tomáš Dusil
Diskuze (34)
Avatar - Jopino
14. 9. 2017 11:24
Re: Nostalgie
Jasně, design se líbit každému nemusí, nepopírám. Je silně orientovaný na jiné, než naše trhy. O tom, že s ním botu neudělali, svědčí právě ty prodeje. Taky bych par věcí poupravil. Třeba na HR-V zadní světla, dodnes to považuji za největší slabinu designu auta. Facelift v příštím roce spíše pozmění příď, než záď.
S Civicem problém nemám, kdybych chtěl hatch, nevahám. I cena je uz mnohem přívětivější.
Nové CR-V... Musíme ho vidět na vlastní oči. Místní dealer měl tu čest face to face a řekl, že z fotek taky odvařený nebyl, ale pak změnil názor (znám ho dlouho i vím, že dokáže být dost kritický). No, jsem zvědavý. Každopádně motoricky si auto dost polepší, 192 a 212 HP by už nemuselo být tak letargických, jak 2.0 i-VTEC v předchozí (dosluhující) generaci.
Jazz po faceliftu a zejména s 1.5, je údajně docela dost odhlučněný a parádně jede (v HR-V pod zátěží docela řve). Jsem rád, že nepodlehli downsizingu úplně a ten motor do toho "prcka" nacpali. Tříválec ho v nadcházející generaci zřejmě nemine.
Kazdopádné na designový směr Hondy v dalších modelech aut jsem fakt zvědavý.

Avatar - miromen
14. 9. 2017 08:32
Re: Nostalgie
Ale tak nějake designove prvky by se snad z toho konceptu určitě daly použit. Popularitu Jazzu nepopiram, ale sakra ten vzhled by si podle mě zasloužil obměnu. CRV taky za mě docela fail.
Avatar - Jopino
13. 9. 2017 17:55
Re: Nostalgie
Zakoktalo to, no :-) Jazz nepřekopou, je to mini MPV, to bude vždy "škatule". Kdyby Honda šla jiným směrem, neměla by pak co nabídnout. A věř, že Jazz (Fit) je kurde oblíbené auto (jen v ČR a pár zemičkách prodeje váznou).
Avatar - pumpkin
13. 9. 2017 17:06
Nerozumiem
Nerozumiem, prečo sa automobilky boja alebo nechcú občasne prísť s retro autom, ktoré by odkazovalo na svojich predchodcov zo 70. až 90. rokov. Netreba sa už vracať iba do čias VW Beetle, Mini či Fiatu 500. Kúpyschopná populácia starne a veľmi rada si vo svojej garáži pripomenie obdobie svojej mladosti nejakou retro 205-kou alebo Unom.

Preto tomuto počinu tlieskam a myslím si, že je odsúdený na úspech. Už sa teda teším na sériovú výrobu. Aj keby z toho mala nakoniec vzniknúť plechovka ako nový Ignis, tak budem len rád.
Avatar - miromen
13. 9. 2017 16:06
Re: Nostalgie
Autičko řeklo, že zřejmě ne. Za mě by potřeboval předělat Jazz a tenhle koncept by mu mohl byt vzorem.