Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon v Lipsku slaví 25 let, s vybranými novinkami se bude možné projet

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
První ročník autosalonu AMI se konal v roce 1991. Letos se jej po pauze zúčastní i Toyota nebo Renault.

Lipský veletrh AMI Auto Mobil International je oblíbeným autosalonem pro české fanoušky. Lipsko leží relativně blízko hranic, a tak výstavu hojně navštěvují. Letošní ročník lipské autoshow se bude konat mezi 9. a 17. dubnem.

Na autosalonu budou vystavovat hlavně němečtí výrobci, chybět ale nebudou ani zahraniční účastníci. Organizátoři evidují zhruba stejný počet přihlášek jako v minulém ročníku, který se konal před dvěma lety. Po krátké pauze v roce 2014 se do Lipska vracejí Toyota (včetně Lexusu) a Renault (včetně Dacie). Mezi dalšími účastníky budou i značky DS, Lada, Infiniti a Maserati. Rozhodně tak bude se na co dívat.

Lipská autoshow je proslavená tím, že vedle prohlédnutí novinek se návštěvníci budou moci s některými vozy také svézt. Součástí doprovodného programu budou osvědčené zkušební jízdy s novými automobily (včetně offroadů) nebo lekce úsporné jízdy v reálném provozu. Novinkou bude tzv. Action Area, v níž se představí americké muscle cary a luxusní auta.

Součástí veletrhu bude i sekce AMI Classics pro milovníky veteránů a sekce AMITEC zaměřená na údržbu, péči a opravy osobních a užitkových vozidel. Ve Skleněné hale výstaviště pak tentokrát budou prezentována alternativní paliva, různé bezpečnostní systémy nebo systémy autonomního řízení.

První ročník autosalonu v Lipsku se konal v roce 1991. Mezi etablovanými německými výstavami ve Frankfurtu, Berlíně nebo Stuttgartu nová autoshow rychle našla své místo, a to hlavně díky blízkému kontaktu s vozidly a bohatému doprovodnému programu. Krátce po rozpadu Německa navíc v bývalém východním Německu zažívaly automobily velký boom.

V následujících letech autosalon dále rostl, nejdříve díky přesunu na nové výstaviště v roce 1996, následně po výraznější orientaci na polské a české návštěvníky po vstupu Česka a Polska do EU. Od roku 2010 však původně každoroční výstava přešla na dvouletý cyklus.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - white label
13. 2. 2016 17:56
Re: Ten lepsi z nemeckych autosalonu
Já se taky víkendům vyhýbám, takže možná to bylo i tím...
Avatar - white label
13. 2. 2016 17:56
Re: Ten lepsi z nemeckych autosalonu
Já se víkendům vyhýbám, takže možná to bylo i tím...
Avatar - pumpkin
13. 2. 2016 10:26
Re: Ten lepsi z nemeckych autosalonu
Ja som bol vo Frankfurte tuším vo štvrtok a bolo to celkom v pohode čo sa ľudí týka. Dal som si na to ale len nejaké tri hodiny a to bola chyba.

Inak už v živote na autosalón cez víkend. Minulý rok mi to vo Viedni aj v Ženeve pokazilo náladu.
Avatar - pelikoš
12. 2. 2016 17:14
škoda brna
pamatuju se na světovou premiéru bmw 5 (E60). teď je po takové akci veta. a to je mrzuté...
Avatar - white label
12. 2. 2016 16:54
Re: Ten lepsi z nemeckych autosalonu
Já jsem ve Frankfurtu na takové megafronty nenatrefil (pravda, loni jsem tam nebyl), ovšem, že je ten areál nejrozsáhlejší ze všech evropských autosalonů (např. s Paříží nesrovnatelné) je pravda. Pokud ti stačí současná produkce bez významnějších premiér, pak není co řešit.