Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Land Rover Discovery na špionážních fotkách. Testují ho i děti

David Bureš
Diskuze (12)
Také pátá generace Land Roveru Discovery chce myslet na rodiny s dětmi. Proto ji testují i ti nejmenší.

Premiéra nové generace Land Roveru Discovery je už na spadnutí, odehraje se na nadcházejícím pařížském autosalonu. Už předtím však automobilka postupně uvolňuje informace o své novince. Po snímku odhalené přídě auta tu máme další fotografie nového „disca,“ tentokrát z průběhu jeho vývojového testování.

Jelikož se jedná o fotky prototypů, znamená to, že nejnovější land rover je na nich pečlivě zamaskován. My už však víme, že vůz naváže na aktuální designový směr značky, nejvíce se bude podobat studii Discovery Vision, představené před dvěma lety.

Jak to u nových vozů bývá, i nové discovery prošlo náročným vývojem, aby jej automobilka před uvedením na trh pečlivě otestovala. Celkem 294 vývojových vozidel bylo testováno v 20 zemích, a to v těch nejnáročnějších podmínkách – automobilka chtěla zajistit, aby disco navázalo na své předchůdce a bylo opravdu schopným vozem. Z toho důvodu prototypy jezdily nejen v poušti nedaleko Dubaje v teplotách nad 40 °C, ale také ve vysoké nadmořské výšce v amerických horách nebo v ledovém prostředí švédského Arjeplogu.

Ba co víc, konstruktéři a inženýři si svoji práci brali i domů, protože automobil nechali otestovat i svými dětmi. Discovery je hlavně rodinné SUV, a proto vývojáři chtěli dosáhnout toho, že vůz skutečně bude odpovídat potřebám rodin. Jednoduchá práce to ale nebyla. Nemáme tedy na mysli to, že by discovery nájezd rozdováděných dětí nezvládalo, ale to, že udržet všechna tajemství novinky bylo o to složitější.

„Ne vždy si to uvědomovaly, ale tyto děti hrály významnou roli ve vývoji nového discovery,“ říká k tomu šéfinženýr discovery Alex Heslop. I s ohledem na toto rodinné testování nové disco dostalo hned devět USB portů, aby nabídlo dostatek místa pro dobití všech zařízení posádky. Kabina se má chlubit i velice pohodlnými sedačkami pro všechny cestující nebo místem pro hned čtyři iPady. Specialitou bude i nezávislé sklápění sedaček v druhé a třetí řadě, pomocí aplikace pro chytrý telefon.

Firma dokonce nechala děti svých zaměstnanců pokreslit jeden z prototypů, výsledkem čehož je opravdu netradiční kamufláž. Vůz se díky tomu ukrývá pod vrstvou kreseb, které nakreslily děti ve věku pět až devět let.

Nejnovější generaci discovery čeká množství změn. Zatímco aktuální provedení je postaveno na rámovém podvozku, nástupce využije lehčí hliníkovou platformu známou z větších range roverů. Pod kapotou se pak objeví motory nové generace Ingenium, a to jak známé turbodiesely, tak nedávno představené benzinové čtyřválce. Počítat můžeme i s hybridem.

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Bazalt
18. 9. 2016 12:46
Re: Rodinné SUV Land Rover
Velký problém jsou i slavné evropské normy na cokoliv. Japonské značky tu v podstatě přestaly velké teréňáky právě kvůli tomu. A Defender? Nesplňoval normy na bezpečnost chodců?! Když jsem to slyšel poprvé tak jsem si myslel že si dělají legraci. Tohle auto je na pole, do lesa, do hor, pouští, džunglí... Traktor také nesplňuje. Loni když byly v Anglii povodně jsme měli naplánovaný výlet do Walesu, dva dny jsme byli odříznutí v jednom údolí kvůli zaplaveným silnicím. Místním to bylo jedno, hádej proč :-) Pick-upy jsou super ale nepoberou šest lidí uvnitř kabiny do neprůchodného terénu jako i krátký Defender. Jako náklaďák super. U farem v UK vidíš většinou tři auta. Jedno osobní na běžné ježdění za slušného počasí, Defender pro cesty po pozemcích farmy a japonský pick-up pro převoz čehokoliv kamkoliv přes cokoliv. Jestli ale za chvíli budou i kabiny pick-upů jako SUV tak potěš pánbůh! Rozumím že víc lidí si to kupuje pro frajeřinu ale výrobci by měli pořád počítat s tím kdo potřebuje velký teréňák a pick-up primárně jako pracovní nástroj a nemůže si dovolit platit miliony za voňavé SUV. Btw spousta lidí na anglickém a skotském venkově kupuje Duster ve velkém. protože je to levná 4x4. Když jezdíš k ovcím nepotřebuješ X5 :-)
18. 9. 2016 09:12
Re: Rodinné SUV Land Rover
Takhle jsem to presne myslel. Roky jsem se tesil na velky odolny schopny auto ktery se neboji holinek. Hlavne ze se vsichni ted hrnou do pick-upu. Asi chteji zdeformovat i tuhle kategorii...
Avatar - Bazalt
17. 9. 2016 23:19
Re: Rodinné SUV Land Rover
Odkazy mě mrzí, vše je na youtube, disco vs touareg, druhé terminator vs range rover (top gear) a třetí range rover sport top gear the sting

Ohradil jsem se proti tomu brát škodu jako konkurenci k Land Roveru, máš pravdu s křížením náprav a karoserie v extrému (otevření dveří). Mám pocit že doba pravých off roadú odchází. On už je nikdo nekupuje. To je ten problém. Žiju roky v UK a opravdu nechápu co budou všichni ti co denně používají defender jako pracovní nástroj dělat až dosloží. je jako třída nenahraditelný. japonské pick-upy jsou něco jiného. Naštěstí denně vidím v provozu kousky staré desetiletí a v Solihulu dál vyrábí náhradní díly i po skončení výroby modelu.

Discovery sport vypadá fakt jako SUV ne off road, palec dolů. A jestli tak bude vypadat i nový discovery 5 tak je to smutný. byl to pro mě ten poslední LR :-( po odchodu defenderu. Off road máš řídit v holinách od bláta a ne se bát o potahy.

Měj se ;-)

15. 9. 2016 16:45
Re: Rodinné SUV Land Rover
ani jeden odkaz nefunguje...
nejdriv se proti mne ohradis, a pak napises v podstate to samy...
cekal jsem na disco jako na nadejne velke sedmimistne auto.
tohle je ale krok opacnym smerem.

o tomhle aute vime malo, a RR sport uz take neni pravoverny offroad s dobrou krizitelnosti naprav.
disco sport je uplne obyc SUV a tohle k nemu bude mit blizko...
sedmimistna SUV se zatim vyrabeji jen na prekonavani malych vzdalenosti - neadekvatni velikosti kufru. a jako takova jsou mozna dobra na rozvoz deti do skoly, ale ne na dovolenou. tohle auto se zmensilo a jestli nabidne jen ctyrvalce, je pro me absolutne nezajimave, podobne jako kadak...
disco 4 bylo jine, doufal jsem ze trosicku lepe vyuziji prostor a odlehci ho, tohle je vetsi disco sport...JEN
Avatar - Bazalt
15. 9. 2016 11:50
Re: Zklamani
Zásah do černého ;-)