Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Land Rover Discovery v páté generaci zhubne

David Bureš
Diskuze (1)
Nové Discovery dostane lehkou hliníkovou karoserii z range roverů. Auto nadále bude mít „hrb“ na střeše, už však nebude taková krabice jako dosud.

Land Rover Discovery už dnes patří mezi tradiční modely britského výrobce terénních aut. Ještě letos se má představit už pátá generace tohoto vozu. Pátá je ale jen podle samotné automobilky, „druhá“ a „čtvrtá“ generace byly spíše jen facelifty, a tak novinku můžeme považovat za třetí provedení.

Tentokrát se ale můžeme čekat na opravdu rozsáhlé změny. Základem auta se nově stane hliníková konstrukce známá z velkých range roverů, která pomůže s výrazným snížením hmotnosti vozu. Discovery ostatně potřebuje dietu jako sůl, současná generace i kvůli rámové konstrukci váží minimálně 2,5 tuny.

Spolu s tím se promění také design. Výsledkem snahy o nižší spotřebu paliva bude mimo jiné lepší aerodynamika, proto už „disco“ nebude taková krabice jako dosud. Tvary budou vycházet z dva roky starého konceptu Discovery Vision a navážou na menší Discovery Sport (nástupce Freelanderu). Typický prvek v podobě stupňovité střechy ale zůstane zachován.

Stejně tak se nemají zhoršit schopnosti v terénu, nové discovery by navíc mohlo dostat některé novinky, na kterých automobilka aktuálně pracuje. Mezi ně patří „průhledná kapota“ (promítání obrazu terénu před autem na kapotu) nebo skenování prostoru před vozem, podle nějž je následně upraveno nastavení podvozku a převodovky.

Discovery chce být nadále „rodinným“ SUV, až sedmimístný vnitřek však bude luxusněji pojat než dnes. V tomto směru se chce ještě více přiblížit range roverům, a to rovněž v oblasti vzhledu. Ve srovnání s range rovery však „disco“ bude i nadále praktičtější a prostornější.

Nabídka motorů by měla zahrnovat třílitrové naftové šestiválce. Očekává se ale i použití dvoulitrových čtyřválců z rodiny Ingenium. Počítat bychom měli i s hybridní variantou.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Řízek
20. 7. 2016 22:15
???
Inspirace multiplou?? >:D