Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Eadon Green Zanturi a Zeclat v sobě ukrývají velmi zajímavé motory

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Britská společnost Eadon Green Limited spojuje styl zakázkových automobilů z třicátých let dvacátého století s technikou dnešních sportovních a luxusních vozů.

Podle oficiálních materiálů byla společnost Eadon Green Limited založena teprve 14. prosince roku 2016, ale tomuto kroku předcházel podle slov jejího zakladatele Felixe Eatona zajímavý příběh, který začíná v roce 2013.

Právě tehdy se měl Felix Eaton při sledování jedné z epizod slavného detektivního seriálu Hercule Poirot nadchnout pro eleganci automobilů třicátých let. Kapitán Hastings se v ní totiž objevil v nádherném kabrioletu Alfa Romeo 8C 2900.

Felix Eaton po takovém voze zatoužil, ale ceny dostupných exemplářů byly příliš vysoké, což jeho zájem o sportovní a luxusní vozy třicátých let ještě posílilo. Díky tomu objevil svět slavných karosářů Figoni & Falaschi, Chapron a dalších.

Právě jejich díla na podvozcích vozů značek Delage, Delahaye či Talbot-Lago spolu s již zmíněným kabrioletem Alfa Romeo a slavnou Bugatti 57 SC Atlantic stojí za myšlenkou na návrh vlastního vozu v podobném stylu a její realizací až k finálnímu vozu, kterým se stal Eadon Green Black Cuillin, jehož představení se odehrálo na autosalonu v Ženevě v roce 2017.

Eadon Green Black Cuillin, představující dvoumístné GT s šestilitrovým vidlicovým dvanáctiválcem o výkonu 327 kW (445 k) v kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou, se následně dočkal sourozenců v podobě modelů Zeclat, Zanturi a ZZR, jehož kompletní odhalení se teprve připravuje.

Eadon Green Zeclat se představil již v loňském roce návštěvníkům ženevského autosalonu a letos zde byl opět vystavován. Tento model se vydává ve stopách svého staršího sourozence, ale vedle něj je výrazně sportovnější. Pohled pod kapotu a vlastně i do interiéru pak odhalí, že dárcem jeho orgánů je aktuální Chevrolet Corvette Stingray.

Dvoumístný vůz s rozvorem náprav 2710 mm má celkovou délku 4847 mm, šířku 1967 mm a výšku 1234 mm. Ve své dlouhé přídi ukrývá vidlicový osmiválec, který z objemu 6,2 l poskytuje nejvyšší výkon 343 kW (466 k) a je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou. Automobil o hmotnosti 1824 kg zvládne akceleraci z 0 na 96,6 km/h za 3,6 s a má nejvyšší rychlost omezenu na 250 km/h.

Eadon Green Zanturi se mimo jiné představil spolu s modely Cuillin a Zeclat i návštěvníkům letošního autosalonu v Ženevě a v jeho případě společnost uvádí, že se jedná o čtyřmístné GT. Tento model přitom již svým exteriérem mírně napovídá, který vůz je jeho základem. Pohled na hlavní světlomety nebo provedení dveří otevíraných proti směru jízdy mají odhalovat Rolls-Royce Wraith a interiér spolu s pohonnou jednotkou a další technikou toto odhalení potvrzují.

Čtyřmístné kupé s rozvorem náprav 3112 mm má celkovou délku 5575 mm, šířku 2023 mm a výšku 1492 mm. Srdcem tohoto vozu je přeplňovaný vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,6 l a nejvyšším výkonu 442 kW (601 k), spolupracující s osmistupňovou automatickou převodovkou. Model Zanturi o hmotnosti 2560 kg má zvládnout zrychlení z 0 na 96,6 km/h za 4,8 s a i v jeho případě je maximální rychlost omezena na 250 km/h.

Eadon Green ZZR pak má na své kompletní odhalení čekat, ale podle dostupných informací bude i v jeho případě použit za základ jeden ze současných modelů značky Rolls-Royce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - romgator
10. 3. 2019 14:10
Eadon
Nejprve jsem četl článek a potom se chtěl podívat do galerie. Takže jsem si myslel, že Eadon stavěný na základě RR bude jen napodobenina. Něco jako když se japonská Mitsuoka snažila napodobit Jaguár, ale s moderním stylem. Jsem rád, jak moc jsem se spletl. Přivést styl 30. let v moderním kabátku do současnosti není jednoduché. Eadon to dokázal. Moc pěkné vozy. :yes:
Avatar - Uživatel_5340709
10. 3. 2019 11:52
Už dlouhu
jsem si neprohlídl galerii s takovou chutí. Obě auta jsou krásná, hlavně ty pozvolně svažující se zádě. Motory - krása, jen se trochu bojím, že to v EU nepůjde prodávat. ;-)