Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máme nové nejrychlejší SUV: Bentley Bentayga Speed překonává i Lamborghini Urus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Titul nejrychlejšího SUV na světě sice zůstává v držení německého koncernu Volkswagen, ale v rámci jeho značek se přesouvá od italského Lamborghini k britskému Bentley a jeho novince v podobě modelu Bentayga Speed.

Bentley od příchodu SUV Bentayga postupně rozšiřuje jeho nabídku. Debutovalo s dvanáctiválcem, později dorazil i vznětový agregát, v polovině ledna 2018 bylo odhaleno ve verzi, kterou pohání čtyřlitrový vidlicový osmiválec twin-turbo a začátkem března 2018 došlo na představení modelu Bentayga Hybrid.

Nabídka verzí jednoho z nejluxusnějších SUV na trhu je tedy skutečně pestrá, ale přeci jen se dá ještě rozšiřovat a dalším přírůstkem se stává již dříve ohlášený Bentley Bentayga Speed. Toto provedení je podle oficiálních materiálů britské značky nejrychlejším SUV na světě.

Video se připravuje ...

Bentley Bentayga Speed má ve své přídi uložen šestilitrový twin-turbo W12, který je naladěn na nejvyšší výkon 467 kW (635 k) při 5000 až 5750 min-1 a točivý moment 900 N.m při 1500 až 5000 min-1. Pro srovnání lze připomenout, že Lamborghini Urus, od nějž britská novinka přebírá titul nejrychlejšího SUV, se díky svému čtyřlitrovému osmiválci pyšní nejvyšším výkonem 478 kW (650 k) při 6000 min-1 a točivým momentem 850 N.m při 2250 až 4500 min-1.

Novinka značky Bentley s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,9 s a dosahuje maximální rychlosti 306 km/h. To jsou i s ohledem na pohotovostní hmotnost 2491 kg vskutku úctyhodné výkony. Lamborghini Urus při pohotovostní hmotnosti kolem 2200 kg akceleruje z 0 na 100 km/h za 3,6 s a jeho maximální rychlost je 305 km/h, což znamená, že rozdíly v dynamice jsou zde minimální, ale Bentley Bentayga Speed je nyní i přesto oficiálně nejrychlejším SUV světa.

Za navýšením výkonu dvanáctiválce u verze Speed oproti výchozímu modelu Bentayga stojí nový management motoru spolu s novým sportovním výfukovým systémem. Přepracování se dočkal i software osmistupňové automatické převodovky Změny se odehrály i v oblasti podvozku, kde došlo na tužší odpružení, aktualizaci systému Bentley Dynamic Ride a překalibrování jízdního režimu Sport.

Bentley Bentayga Speed se pak vedle změn v oblasti techniky může pochlubit i poměrně decentními úpravami exteriéru s nenápadnými lízátkem pod přídí a výrazným spoilerem na zádi. Mezi jen těžko přehlédnutelné novinky pak patří i 22palcová kola, která budou nabízena ve třech barevných provedeních a mohou ukrývat na přání dodávané karbon-keramické kotouče brzdového systému.

Interiér, jemuž vládne Alcantara v kombinaci s kůží, působí náležitě luxusním dojmem, který doplňuje typický sportovně laděný styl značky Bentley. Samozřejmostí jsou široké možnosti individualizace.

Výstavní premiéra Bentley Bentayga Speed je naplánována na březnový ženevský autosalon a prodej se pak má rozběhnout v průběhu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Hammunasakra
16. 2. 2019 16:59
Re: O celej 1 km/h rychlejš?
Jj s tim 704 PS Jeepem muže bejt sranda :-)
16. 2. 2019 15:24
Re: O celej 1 km/h rychlejš?
Včera jsem si přesně říkal, že to s SUV ještě zvážím. Vozil jsem se asi hodinu po okreskách (sám) a proklínal dnešní svět, kdy ani auta s manuálem nepřidají v zatáčkách plyn stejně jako na rovině. Dobu, kdy nejde vypnout ESP. Dobu, kdy auta mají tendenci vyřazovat v zatáčkách. Prostě jsem si říkal, že bych něco jako je M2 v manuálu užil. Jenže pak jsem zajel na neprohrnutou okresku a docela slušně hrnul sníh břichem. A jako perličku jsem to pak nakonec zahrabal tak, že jsem to lopatou kopal snad 3/4 hodiny.

Takže sportovní SUV smysl mít můžou..
Avatar - Hammunasakra
16. 2. 2019 12:35
Re: O celej 1 km/h rychlejš?
Jj přesně takhle uvažuje ZZ = jak už vim >:-[]

No tak s vysvětlivkama = to nebylo o nahrazení Bentley nebo RR = Jeepem ;-)

SUV sou blbost = sportovní SUV ultrablbost ale když už tak ten Jeep je v poměru motor cena docela zajímavá = blbost :yes: :-)

To bylo o debilitě překonávání se koncernoVWejch SUV = o 1 km/h ;-)

A o tom že nesrovnatelně lepší = je když už tak si na to honění rychlosti v kombinaci s absolutnim komfortem = koupit radši auto = třeba tu Alpinu B7 :yes:

Ve všem lepší = viz trochu problematickej nekomfort Bentley Bentaga = lepší dokonce i v tom komfortu + pochopitelně jízdních vlastnostech a samozřejmě i tý maximálce

ZZamysli se = a teď už to dáš = teda snad >:D
Avatar - ZZ
16. 2. 2019 11:48
Re: O celej 1 km/h rychlejš?
Jojo, přesně takhle uvažuje cílovka Bentley a RR. Zaparkovat Jeep vedle jachty >:D
Avatar - Hammunasakra
15. 2. 2019 21:03
O celej 1 km/h rychlejš?
To snad už radši [odkaz]

Pochopitelně radši auto [odkaz] a z toho vyplývající lepší jízdní vlastnosti a lepší těžiště a vůbec všechno = jak tuhle při testu RR Cullinan zmínil Chris Harris = a z toho vyplývajících lepších 330 km/h :yes: :-)