Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle podivné Bentley je na prodej. Jeho základ byste jen těžko odhadovali

David Bureš
Diskuze (2)
Nabízené červené kupé se znaky Bentley postavila karosárna Hooper & Company. Jeho základem byl luxusní sedan Turbo R.

Firma Hooper & Company založená v roce 1805 byla výrobcem kočárů nejen pro britskou královnu, která se ve dvacátém století zaměřila i na karosování automobilů. Když však nastala éra samonosných karoserií, postupně zanikla, aby na konci sedmdesátých let obnovila svoji činnost, opět jakožto karosárna zaměřená na luxusní vozy. Jedním z jejích tehdejších děl byl i model Empress II, jehož jeden z pouhých pěti vyrobených kusů bude moci být váš.

Automobil poprvé představený na ženevském autosalonu 1988 vznikl na základech Bentley Turbo R, původní vůz byste ale v jeho tvarech hledali jen těžko. Empress II má totiž kompletně předělanou (hliníkovou) karoserii. A nemáme na mysli jen zcela jiný design odpovídající osmdesátým létům (který není zrovna povedený), ale také koncepci. Empress II je kupé, zatímco Turbo R byl čtyřdveřový sedan, poháněný legendárním vidlicovým osmiválcem o objemu 6,75 litru..

Podle interiéru už základ v Turbu R poznáte. Konkrétní prodávaný kousek v červeném odstínu má však elektricky ovládaná přední i zadní sedadla, jedinečný sportovní volant nebo střešní okna. Posádka si navíc může užívat hudební systém Alpine s 12 reproduktory nebo koktejlový kabinet mezi zadními sedadly.

Nabízený exemplář bude dražen na aukci společnosti RM Sotheby’s, která se v lednu bude konat v americkém Phoenixu. Jedná se o čtvrtý z pěti vyrobený kusů Empress II, přičemž jde o jeden z pouhých dvou s levostranným řízením. Postaven byl v roce 1991, přičemž i díky výrazné kombinaci červeného laku Tudor s dřevěným obložením Magnolia uvnitř sloužil k prezentačním účelům karosárny Hooper & Company.

Dnes jej vlastní Calumet Collection, která jej bude v Phoenixu nabízet za dosud nezveřejněnou cenu, spolu s dalšími vozy ze své sbírky. Auto je ve skvělé kondici, v takřka původním stavu a s jen 11.632 kilometry na svém kontě. I proto RM Sotheby’s v inzerátu tvrdí, že jde nepochybně o nejlepší příklad této rarity.

Jaké ceny automobil dosáhne, je však zatím ve hvězdách. Nápovědu o částce ale dává loni nabízený tmavě modrý kousek Empressy II, nabízený za 175.000 dolarů, tedy za nějakých 3,85 milionu korun.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - sushi7474
21. 11. 2018 19:17
Kraasa!
Asi som tiez divny, ten Bentley je fakt krasny... :yes:
Avatar - janodespota
21. 11. 2018 00:00
hezky
Asi jsem divnej, mě se líbí. :yes: