Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bloodhound SSC byl zachráněn a můžeme se dočkat rekordních jízd!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Projekt rekordního vozu Bloodhound SSC získal nového investora. Ten jej zachránil v hodině dvacáté a chce jej dovést do zdárného konce.

Projekt rekordního vozu Bloodhound SSC, jehož cílem je pokořit rychlost 1000 mil v hodině (1609 km/h), se během letošního podzimu dostal do vážných finančních problémů. Podle informací z počátku letošního prosince pak měl být ukončen.

Andrew Sheridan a Geoff Rowley, společní správci společnosti Bloodhound Program Ltd, nyní vydali prohlášení, v němž uvádí, že byli kontaktováni řadou zájemců. Mezi nimi byl i Ian Warhurst z Yorkshire, který odkoupil akcie projektu a hodlá v něm údajně pokračovat.

Bližší informace ohledně projektu Bloodhound SSC mají být zveřejněny začátkem příštího roku. V souvislosti s Ian Warhurstem lze zmínit, že tento inženýr patří mezi 100 největších podnikatelů ve Velké Británii.

Projekt Bloodhound SSC, za nímž stojí Richard Noble a Andy Green, byl zahájen v roce 2007 a odhalen v roce 2008.

Podle původních plánů z roku 2008 měl Bloodhound SSC pokořit rychlost 1000 mil v hodině (1609 km/h) již v roce 2011, ale složitý vývoj rekordního stroje a finanční náročnost celého projektu stojí za neustálým posouváním termínu rekordní jízdy.

Držitelem stále platného rekordu nejvyšší rychlosti na zemském povrchu a zároveň i prvním pozemním vozidlem, kterému bylo oficiálně uznáno překonání zvukové bariéry, se stal Thrust SSC s rychlostí 1228 km/h (763 mph) dne 15. října 1997.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)