Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 970iL – dost bylo Maybachu!

Vitek
Diskuze (40)
Jako jedno z prvních médií v České republice vám přinášíme informace o ostře utajovaném projektu BMW Group, který je zatím ve velmi rané fázi vývoje, ale má velké šance na uskutečnění.

Jako jedno z prvních médií v České republice vám přinášíme informace o ostře utajovaném projektu BMW Group, který je zatím ve velmi rané fázi vývoje, ale má velké šance na uskutečnění.

BMW se rozhodlo rozšířit svou modelovou paletu směrem vzhůru do nejvyšších sfér a vytvořit zcela novou řadu 9, jejímž vrcholem bude model 970iL. Automobil nejvyšší třídy, postavený na základě právě představeného Roll-Royce Phantom, bude přímým konkurentem Maybachu 53 či připravovaného nástupce Bentley Arnage.

Superluxusní limuzína 970iL bude poháněna přeplňovaným dvanáctiválcem, jehož plánované výkony překonávají i nejdivočejší sny. Agregát V12 o objemu 6,75 litru bude postaven na základě motoru ze současného RR Phantom, avšak dostane přeplňování, čímž se již beztak výkonný motor (331 kW/453 k, 720 Nm) dostane na 511 kW (700 k) a nejvyšší točivý moment překoná magickou hranici 1000 Nm! Takový agregát katapultuje 2,5 tuny těžkou limuzínu z 0 na 100 km/h za cca 4,6 s a maximální rychlost bude tradičně omezena jen na 250 km/h. Poháněna budou klasicky zadní kola přes 6 stupňovou automatiku.

Nová řada 9 by se mohla na trhu objevit za 3 až 4 roky. Ačkoliv by se mohlo zdát, že takový monstrózní automobil se do portfolia BMW nehodí a v období ekonomické recese na nejdůležitějších trzích je jeho vývoj hazard, není tomu tak. Prvním důvodem, který mluví ve prospěch řady 9, jsou úspory z rozsahu výroby a rozložení nákladů na vývoj Rolls-Royce Phantom, který by se jinak ani přes vysokou cenu nezaplatil. Druhým důvodem je to, že pokud vývoj začal nyní v období ekonomické krize, pak se automobil dostane na trh zřejmě právě včas, aby stihl vlnu nového oživení na trzích.

Cena nové 970iL se předpokládá kolem 250.000 až 275.000 eur.

Avšak konkurence nespí. Bentley plánuje již na příští rok další facelift pro stávající limuzínu Arnage, která bude nahrazena zcela novým vozem v roce 2006.

Velkou novinkou je ovšem plánovaný superluxusní kabriolet, který nahradí současný model Azure, který byl po mnoho let, až do příchodu Rolls-Royce Corniche, nejdražším kabrioletem na světě.

Nový Azure, který přijde na trh již v roce 2005, bude postaven na aluminiové platformě současného Audi A8, takže vůz bude čtyřmístný. Pohánět jej ovšem bude motor 8.0 W16 z Bugatti Veron(!!), jehož výkon zde bude snížen na cca 511 kW (700 k). Cena se očekává kolem 300.000 eur.

Vitek
Diskuze (40)