Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW klesl zisk, celkový trend je však pozitivní (výsledky za 1. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (19)
Německé BMW zažilo poněkud horší čtvrtletí co se hospodářského výsledku týká, prodeje by však měly růst během celého letošního roku.

Německý výrobce luxusních vozů BMW oznámil za první čtvrtletí tohoto roku meziroční pokles čistého zisku o 38 % na 586 milionů eur. Důvody BMW shledává jednak ve vysokém zisku ve stejném čtvrtletí loňského roku, tak také v rostoucích nákladech na uvádění nových modelů a výdajích na nákup surovin. Navzdory poklesu zisku vzrostly BMW tržby z prodeje automobilů, a to o 2,9 % na 11,95 miliard eur. Zisk před zdaněním klesl o 34 % na 852 milionů eur.

BMW v loňském roce předstihlo Mercedes v počtu prodaných vozů a stalo se tak největším výrobcem luxusních vozů. Mercedesu se však začalo dařit a vysoké prodeje hlásí i Lexus. Deník Wall Street Journal se tak domnívá, že by sílící konkurence mohla ohrozit pozitivní vývoj BMW v poslední době. Ředitel BMW Norbert Reithofer však navzdory rostoucí konkurenci oznámil, že automobilka v letošním roce očekává nárůst prodeje o 2,2 % na 1,4 milionu prodaných vozů. Analytici ale upozorňují na klesající marže.

Dan Vořechovský
Diskuze (19)