Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW má problémy s Lipskem

Michal Fokt
Diskuze (0)
Proč německá automobilka nepostavila továrnu raději u Kolína…

Proč německá automobilka nepostavila továrnu raději u Kolína…

Evropská komise bude zkoumat důvody státní dotace v horentně vysoké výši 418,6 milionů euro (12,7 miliardy korun), kterou má slíbenu lipský region i automobilka BMW k vybudování výrobního závodu, který by měl produkovat vozy trojkové řady. Podle názoru komise bylo pro firmu výhodnější umístit závod v Kolíně, a tak má také pochybnosti o reálných důvodech, které vedly BMW k rozhodnutí výstavby v Lipsku, a podezřívá vedení německého výrobce osobních vozů z rozhodování z politických důvodů.

Německá vláda tak bude muset zdůvodnit, proč lipský region tak nutně potřebuje továrnu BMW, mnichovská automobilka bude muset vysvětlit své rozhodnutí a vyvrátit jeho politický vliv, což půjde vzhledem k veřejnému lobování německých odborů ne zrovna lehko.

Jen pro srovnání - Kolín nabídl k vybudování infrastruktury 1,3 miliardy korun, ovšem porovnávání nákladů obou zemí pochopitelně nelze měřit stejným metrem. Podle tvrzení řady odborníků by byla kolínská investice výhodnější jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska. Státní dotace do vytvoření průmyslové zóny a daňových úlev časem zmizí, a náklady na logistiku se do Lipska časem prodraží. To ovšem vedení BMW musí vědět, proto se mu teď budou určité věci vysvětlovat dost těžko. A že je vyšetřování Evropské komise strašákem průmyslových koncernů i jednotlivých vlád je zřejmé – výsledek výběrového řízení komise neovlivní, případné pokuty jedné i druhé straně by však mohly z Lipska udělat zatraceně drahou investici...

Michal Fokt
Diskuze (0)