Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW oslaví 25 let modelu Z1

David Bureš
Diskuze (0)
První BMW řady Z – model Z1 – bylo veřejnosti představeno v roce 1987.

Oficiální klub BMW Z1 v současnosti pořádá speciální tour k příležitosti 25 let od vzniku tohoto modelu se zasouvajícími se dveřmi do prahů karoserie. Vrcholem této akce bude návštěva mnichovského muzea BMW v pátek 8. června.

Během tohoto dne bude před budovou muzea vystavena zhruba stovka exemplářů Z1 patřící členům oficiálního klubu tohoto auta. Vozy si budou moci prohlédnout i běžní návštěvníci muzea.

Účastníci tour si jednak prohlédnou muzeum BMW v Mnichově, jednak sbírku BMW Group Classic, která není přístupná veřejnosti. Navštíví rovněž rodiště modelu Z1 – BMW Technik GmbH v Mnichově.

Po prohlídce větrného tunelu se budou moci fanoušci netradičního roadsteru setkat s pracovníky automobilky, kteří se na vývoji roadsteru Z1 podíleli.

Na oslavu modelu bude během 8. června přejmenována kavárna M1 Café v muzeu BMW na Z1 Café.

BMW Z1 bylo světu poprvé představeno na frankfurtském autosalonu v roce 1987. Automobil se vyráběl do roku 1991, během té doby vznikl v 8.000 kopiích.

Jako technický základ Z1 posloužila tehdejší trojková řada E30, pod kapotou pracoval šestiválec objemu 2,5 litru s výkonem 125 kW (170 k), což roadsteru stačilo k dosažení rychlosti 225 km/h. Podvozek byl ocelový, podlaha vozu však plastová.

Hlavní charakteristikou BMW Z1 byly slavné dveře zasouvající se do prahů karoserie. Vysoké boky zajišťovaly na tehdejší dobu velmi solidní bezpečnost posádce uvnitř.

David Bureš
Diskuze (0)