Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a PSA ukončily spolupráci na hybridech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Francouzský koncern PSA uvedl, že ukončí spolupráci s BMW AG v oblasti vývoje hybridního pohonu a hodlá rozvíjet své spojenectví s General Motors.

PSA a BMW nemají v budoucnosti společně vyvíjet a vyrábět hybridní vozidla ani komponenty pro hybridní pohonný systém. Tuto informaci zveřejnila podle Automotive News agentura Agence France-Presse s odvoláním na šéfa výzkumu a vývoje automobilky Peugeot Guillamea Fauryho. Laure de Servigny, mluvčí automobilky Peugeot, tuto informaci potvrdila.

Automobilka BMW již v červenci uvedla, že má v úmyslu pokračovat ve vývoji vozidel s hybridním pohonem samostatně a zahájila tehdy jednání s koncernem PSA ohledně ukončení jejich spolupráce. Ta byla přitom oficiálně oznámena začátkem loňského roku a její první výsledky měly být k vidění v sériových automobilech v roce 2014.

Důvodem k ukončení spolupráce mezi německou automobilkou a francouzským koncernem mohou být vazby PSA na General Motors, i když Peugeot neočekával, že by toto partnerství mělo nějak ovlivnit probíhající spojenectví s BMW.

Projekt BMW Peugeot Citroën Electrification, pod kterým je schován společný vývoj a výroba součástek pro hybridní automobily, má zůstat pod křídly německé automobilky. Podle vedení BMW ale prozatím nepadlo žádné rozhodnutí ohledně budoucnosti tohoto společného díla.

Zástupci německé automobilky BMW již koncem loňského roku podepsali dohodu o spolupráci s japonskou automobilkou Toyota. Výsledkem má být společný vývoj palivových článků, lehkých materiálů a elektrických pohonných jednotek.

PSA s velkou pravděpodobností spojí své síly při vývoji hybridních pohonných systémů s GM. Ten mimochodem vlastní sedmiprocentní podíl ve francouzském koncernu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
26. 9. 2012 15:30
Re: Pro někoho dobrá, pro jiného špatná
:yes: a ze tam uz tech hrebicku je... pokud bych mel jmenovat jedinou automobilku, ktera podle me v nejblizsi dobe padne, tak jednoznacne koncern PSA, pak dlouho dlouho nic a teprve pak mozna s deseti otazniky Opel.
26. 9. 2012 15:30
Re: tak to chodi...
mluvim o hybridni DS5 ce... osobne jsem na ni necetl jedinou pozitivni recenzi.
Co se tyce vlastni rady DS, je mozna relativne "uspesna", respektive je schopna delat zisk, coz ostre kontrastuje se zbytkem produkce, ktera produkuje jen ztraty a ztraty. No a ve vysledku se ta malickata kapka zisku v mori ztrat ztrati jako para nad hrncem. Zas takovy kasovni trhak DS neni..
25. 9. 2012 18:12
Pro někoho dobrá, pro jiného špatná
Pro BMW dobrý krok (spolupráce s Toyotou), pro PSA další z hřebíčků do rakve..
25. 9. 2012 17:12
Re: tak to chodi...
On je Citroen neúspěšný úplně celý. Jako automobilka. Viz výsledky hospodaření. :-!
Avatar - Misanick
25. 9. 2012 16:40
Re: tak to chodi...
Nevím, odkud máš informace, že je DS5 neúspěšný. Možná v ČR, což je pro Citroën okrajový trh.