Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW vylepšilo modely F 800 R a F 800 GT pro sezónu 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMW Motorrad v letošním roce kompletně omladilo a výrazně rozšířilo svou nabídku jednostopých strojů. S modernizací přitom nezapomnělo ani na své silniční řadové dvouválce.

BMW Motorrad již v létě představilo lehce zmodernizovaná cestovní endura F 700 GS, F 800 GS a F 800 GS Adventure pro modelový rok 2017, která nyní doplňuje dvojicí čistě silničních příbuzných v podobě naháče F 800 R a sportovně cestovního kapotovaného F 800 GT.

Podobně jako v případě cestovních endur i u F 800 R a F 800 GT se hlavní novinky týkají pohonné jednotky v podobě řadového dvouválce o objemu 798 cm3 s výkonem 66 kW (90 k) při 8000 min-1. I zde došlo k úpravám, jejichž cílem, který se samozřejmě podařilo splnit, je emisní norma Euro 4.

Typickým vnějším znakem je přepracovaná koncovka nerezového výfuku modelového roku 2017. Jako součást úprav byl nově navržen i sportovní tlumič HP od firmy Akrapovič, který je dostupný jako součást nabídky Originálního příslušenství BMW Motorrad.

Elektronický plyn ride-by-wire nyní přenáší povely řidiče ze senzoru v rukojeti řídítek do řídicí jednotky motoru, a tím i ke škrticí klapce. Výsledkem má být preciznější ovládání a lepší odezva na plyn. Tento systém také umožnil doplnění nových jízdních režimů Rain a Road pro jízdu na vlhkých či suchých površích, stejně jako režim Dynamic, který je vhodný pro sportovnější styl jízdy a nabízí se jako tovární volitelná výbava.

Modernizované modely F 800 R i F 800 GT mají přístrojový panel sestávající ze dvou analogových ukazatelů pro rychloměr a otáčkoměr a z multifunkčního displeje. Pro modelový rok 2017 přibyla takzvaná kontrolka MIL, neboli ukazatel poruchy, v souladu s požadavky EU4. Nově navrženy byly také snáze čitelné přístroje a displej, který byl rozšířen, aby pojal více informací.

Další změny, které přinesla modernizace, představují nové barevné varianty. Pro model F 800 R jsou určeny nemetalická červená Racing, metalická černá Blackstorm a BMW Motorsport, kombinující nemetalickou Lightwhite s modrou metalickou Lupine a červená nemetalickou Racing.

Model F 800 GT pak může být vyveden metalické matné modré Gravity, nemetalické bílé Lightwhite nebo metalické černé Blackstorm. Pro tohoto zástupce značky BMW Motorrad jsou pak novinkami i větrný štítek s pískovaným označením modelu a plastický emblém v galvanizované povrchové úpravě na horní části bočních panelů kapotáže.

BMW Motorrad upravilo pro modelový rok 2017 i nabídku výbavy na přání a pro F 800 R jsou k dispozici nová, zvýšená řídítka, která splní požadavky jezdců na uvolněnější pozici v sedle. Spolu s nízkým sedlem také mohou nabídnout ergonomickou alternativu pro jezdce menšího vzrůstu. Dále si lze objednat nová kola Design Option či nosiče a sady továrních zavazadel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)