Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Z4: Magnézium se ujímá vlády (+ video)

Ladislav Čermák
Diskuze (10)
Mnichovský roadster se podrobil částečné remotorizaci a faceliftu ...

Po třech modelových letech došlo na aktualizaci lehkonohého dvousedadlového roadsteru. Změny nebijí na první pohled do očí - jak je dobrým zvykem, u BMW provedli spoustu "nenápadných" změn.

Technika

Ty nejdůležitější se samozřejmě odehrály pod kapotou; obdobně jako v Trojce při generační výměně, všechny tři dosavadní šestiválce M54 uvolnili místo dvěma novým "hořčíkům" 2,5 a 3,0 l. Dosavadní základní dvoulitrový čtyřválec Valvetronic zůstává v nabídce a nový vrchol vytvořila současně představená vyhraněná Z4 M.

Z4 3.0si

nyní vyvíjí 195 kW/6.600 ot. a 315 Nm/2.750 ot., dosahuje elektronických 250 km/h a stovku zvládá za 5,7 s.

Z4 2.5si

umí 160 kW a 250 Nm, které znamenají "kilo" za 6,5 s a 240 km/h.

Nově je standardem pro všechny modely šestistupňová převodovka, pro 2.5 a 3.0 se navíc přidává premiérová možnost volby šestistupňového Steptronicu s řadícími "pádly" pod volantem.

Design

se změnil jen decentně, všechny tvarové obměny se odehrály na předním a zadním nárazníku s přepracovanými spoilery; přední má širší náběr vzduchu a níže položené "lízátko", vzadu se sochalo na nárazníku. Novou konfiguraci dostaly všechny světlomety; přední dostávají "angel eyes" při volbě xenonových žárovek, zadní v původním tvaru evokují záď slavné Z8. Do lemu předního blatníku přibylo americkým předpisům poplatné obrysové světlo. Mezi "povinné" změny patří čtyři nové barevné odstíny - modrá Monaco, červená Flamenco, stříbrošedá a hluboká zelená - a nové vzory litých kol. Nechybí ani M sportovní model na 18" "M" kolech, s tříramenným sportovním "M" volantem, sportovními sedačkami s kůží Active Sports a sportovním pérováním.

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Ladislav Čermák
Diskuze (10)