Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW zavádí dvoustupňová brzdová světla

Ondřej Láník
Diskuze (26)
Dvoustupňová brzdová světla, která se brzy objeví u BMW řady 3 a 5, jsou další možností jak zvýšit aktivní bezpečnost silničního provozu.

Dvoustupňová brzdová světla, která se brzy objeví u BMW řady 3 a 5, jsou další možností jak zvýšit aktivní bezpečnost silničního provozu.

Brzdová světla, která se rozsvěcují podle intenzity brzdění, byla nejdříve nabízena jen na severoamerickém trhu. Nyní se dostávají do Evropy. Od prosince jsou jimi vybavena všechna BMW řady 3 a 5. Kupé řady 6 a malé SUV X3 dostanou novou techniku již od svého uvedení na trh, v lednu 2004. Velké SUV X5 a roadster Z4 se dočkají bezpečnějších brzdových světel od dubna 2004.

S novým zařízením bude pro řidiče jedoucího za novým BMW snáze rozpoznatelné razantní brzdění od jemného přibržďování, které je používáno při většině brzdných manévrů v provozu. Své opodstatnění mají nová světla v dálničním provozu a v kolonách, kdy lze podle bežných rozsvícených brzdových světel jen obtížně z dálky identifikovat, zda automobil před námi zastavuje, nebo jen mírně zpomaluje. Kolona, která se náhle zastavuje je často spozorována blížícími se řidiči pozdě, což je jedna ze situací kdy dochází řetězovým nehodám. Nový systém dává řidičům jedoucím za BMW více informací a více času na to, aby přizpůsobili svůj brzdný manévr situaci před vozidlem.

Rozsvícení všech světelných ploch v koncových svítilnách je aktivováno při kritickém brzdění a využity jsou také data ze senzorů, která aktivují protiblokovací systém ABS.

Ondřej Láník
Diskuze (26)