Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude v České republice třetí automobilka ?

Ondřej Láník
Diskuze (22)
V těchto dnech vstupují jihokorejští manažeři do závěrečného kola rozhodování o tom, kde bude stát nový středoevropský výrobní závod automobilky Hyundai Motor. Ve hře je Polsko, Maďarsko, Slovensko a také Česká republika.

Tradičního výrobce automobilů v českých zemích, Škodu Auto, doplní od roku 2005 nová továrna firmy Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech v Kolíně. Další automobilkou v naší zemi by mohla být již brzy jihokorejská Hyundai Motor. Automobilka ani vládní agentury se k tomuto tématu nechtějí příliš vyjadřovat s tím, že by jakékoliv informace byly v tuto chvíli předčasné. Z dosavadních prohlášení automobilky Hyundai je známo, že továrna bude vyrábět minimálně 300.000 automobilů a její výstavba zabere asi 2 roky. Důvodem k expanzi je zvyšující se zájem o automobily Hyundai v Evropě a plánované přesunutí výrobních kapacit blíže zákazníkům.

Velký zájem o avizovanou investici (cca 40 miliard Kč) má Slovensko, které nedávno získalo investici koncernu PSA Peugeot Citroën, který postaví automobilku v Trnavě. Již více než 10 let působí na Slovensku také VW, který postupně výrobní bratislavský výrobní závod zmodernizoval a rozšířil. Ani Polsko a Maďarsko si na nepřízeň automobilek nemůže stěžovat. Nejvýznamnějšími jsou Audi v Maďarském Györu a továrny Fiatu, Daewoo,VW a Opelu v Polsku.

V následujících dnech se vydá management firmy Hyundai na návštěvy jednotlivých lokalit ve střední Evropě a na začátku roku 2004 by mělo být rozhodnuto.

Diskuze:
Koupili byste si nový Hyundai vyrobený v České republice raději, než stejný automobil dovezený z Asie ?

Ondřej Láník
Diskuze (22)