Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick Riviera a jeho dotykový displej z roku 1986 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (165)
Dotykový displej není v posledních letech v interiéru osobního automobilu ničím překvapivým, ale Buick se jim pyšnil již v osmdesátých letech.

Systém pojmenovaný nejprve Graphic Control Center (GCC) měl premiéru spolu se sedmou generací Buicku Riviera nabízenou v letech 1986 až 1993. Tento model představoval do jisté míry výkladní skříň své značky od první generace z roku 1963 až po tu poslední v pořadí osmou, jejíž produkce skončila v roce 1999.

Zástupce kategorie označované ve Spojených státech jako personal luxury car, do níž spadala především velká dvoudveřová kupé, jakým byl od šedesátých do devadesátých let i Ford Thunderbird, vynikal především v prvních dvou desetiletých nezaměnitelným designem, výkonem a komfortem.

Osmdesátá léta sice do severoamerické produkce přinesla zmenšování rozměrů i pohonných jednotek a Riviera z let 1986 až 1993 disponovala pouze 3,8-litrovým šestiválcem, ale ve svém interiéru nabízela stále maximální možnou míru komfortu ve spojení s technikou, s níž předběhla i evropské prémiové a luxusní značky.

Buick Riviera se totiž může pochlubit skutečností, že je první sériovým vozem, dodávaným s dotykovým displejem, i když na rozdíl od dnes používaných dotykových obrazovek je zde před displejem umístěna v podstatě rastrová mřížka, která reaguje na přerušení paprsků a displej pak působí jako dotykový, i když cely systém vlastně reaguje ještě před samotným kontaktem prstů s obrazovkou.

GCC dovoluje ovládat prostřednictvím dotykového displeje rádio i klimatizaci a rovněž provádět diagnostiku různých části palubní elektroniky. Dalšími funkce představuje palubní počítač, kalendář, varovaní při překročení přednastavené rychlosti.

Pod označením Electronic Control Center (ECC) zamířil systém v lehce upravené podobě i do dvoumístného kupé Buick Reatta, vyráběného v letech 1988 až 1991. Vzhledem k tehdy nepříliš nadšeným reakcím zákazníků, označujících jej za obtížně ovladatelný a rušivý se na počátku devadesátých let z nabídky vytratil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (165)
20. 12. 2014 08:30
Re: GM leaderem inovaci
Tak to už zní líp :-)
Avatar - Barrichello
20. 12. 2014 03:12
Re: Buick Mackane
A co takhle? Taky přeplácaný?
Středovej panel taky v oblíbeným klavíru, spokojenost?

[odkaz]

A co takhle?
[odkaz]

[odkaz]

Tam je u Cadillacu navíc co? Oproti Mercedesu?
Dřevo oba, tmavej vršek palubky, světlej spodek oba, střibrný lišty na dveřích oba, tmavej středovej panel oba.

Co tam máme dál?
[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]
[odkaz]

Tady je tý stříbrný u MB a BMW nějak víc než u Cadillacu cooo :-)
Avatar - Barrichello
20. 12. 2014 03:02
Re: Buick Mackane
S tím dřevem souhlas - moc laku vypadá blbě u jakkékoliv značky.

Ale když odmyslíme ten středový stříbrný panel u cadillacu, jakých moc barev? 2 barevný interiér je moc barev?

To sou věci teda, takže Bentley dělá přeplácané interiéry a Mercedes a další taky [odkaz]
[odkaz]

Taky vršek palubky obšitý jinou kůží než maj sedačky a výplně dveří.
Takže jediné co je u Cadillacu tím prvkem navíc je ten stříbrný dekor.

No jenže Cadillac není Bentley a ted je otázka co je horší - klavírní lak co vypadá na pohled krásně, dokud se neumatlá nebo praktičtější stříbrnej plast, co nevypadá krásně ale zas upatlanej nevypadá tak blbě. BTW on se ten středovej panel dá snadno vyměnit za jinak barevnej třeba z cts-v nebo se dá potáhnout karbonem.

A co jinýho je tam jako splácanýho? Dřevěnej volant? A tohle je co?
[odkaz]

Měl by sis ujasnit pojmy přeplácaný.

Mohl si rovnou napsat že ti vadí stříbrný dekor a nevýmýšlet tu bludy, když němci používaj to samý.

[odkaz]

[odkaz]

Porovnej si to, co je tam krom toho stříbrnýho plastu jinýho.

Světlá kůže a plasty + dřevo. MB i Cadillac.
Mam ti dohledat interiéry BMW? At to máme komplet?
Avatar - white label
20. 12. 2014 01:27
Re: Buick Mackane
Otevři si fotky těch dvou interiérů a podívej se kolik je kde různě zplácaných barev a materiálů. Dřevo v MB navíc vypadá mnohem méně plastově..., ovšem ten lesklý finiš u dřevěného dekoru je "průser" prakticky vždycky, tenhle MB nevyjímaje.
Avatar - Barrichello
20. 12. 2014 00:50
Re: Buick Mackane
Joo, já za to nemůžu, že Mercedes vydoloval v roce 2010 ze slavného 3,5 V6 "jen" 270 kobyl, zatímco Cadillac měl už v roce 2007 311....To fakt není muj problém, a tendečně si nemůžu vybrat nic jiného, když jiný V6 stejného objemu v té době neměli.

BTW ono 5,5 V8 s 385 Hp nebo kolik to je přesně, to je oproti 5,7 HEMI s 370 HP taky náskok, že ty němci ty amíky v litrovém výkonu ale poráží. Náskok díky technice - OHV má o 15 koní méně než prestižní DOHC >:D A spotřeba je stejná, hehe, nebo o litr menší díky převodovce.

To dřevo a světlou kůži si tendenčně vynechal vid. až na stříbrný středový panel stejný interiér, jako když u GM pejskek s kočičkou vařili dort.

Jojo. Impérium vrací úder >:D