Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac a Corvette použijí osmistupňový automat Aisin

David Bureš
Diskuze (15)
Do budoucna však koncern GM počítá s převodovkou z vlastního vývoje.

General Motors v současnosti vyvíjí vlastní osmistupňovou samočinnou převodovku. Někteří konkurenti jsou ale o krok napřed a automatem s tolika stupni už disponují. GM tak potřebuje takovou převodovkou co nejdříve.

Vývoj nicméně nelze uspěchat, a tak se GM rozhodlo krátkodobě vsadit na převodovku cizí konstrukce. Podle informací amerického magazínu Motor Trend vozy koncernu využijí osmistupňové automaty od japonského výrobce Aisin.

GM se podle Motor Trendu dohodlo s firmou Aisin na krátkodobé spolupráci. Japonská společnost bude General Motors dodávat automaty pro jeho vozy s pohonem zadních kol do doby, než koncern dokončí vývoj transmise vlastní konstrukce. GM má automaty od Aisinu odebírat zhruba rok.

Aisin v současnosti vyrábí dvě verze osmistupňového automatu, přičemž jedna z nich je určena pro vozy s motorem o vysokém točivém momentu. Část firmy vlastní koncern Toyota, i proto osmistupňové samočinné převodovky používají Lexusy LS a IS-F.

Automat Aisin pravděpodobně použijí Cadillacy CTS (budoucí generace) a ATS, který chce soupeřit s BMW řady 3, nebo nová generace Chevroletu Corvette.

GM chce osmistupňovým automatem vlastní konstrukce konkurovat ostatním automobilkám, pomůže především snížit spotřebu paliva u vozů koncernu. Využívat ho mají především modely značky Cadillac.

Převodovka má být od základu nová, používat ji budou moci automobily s předním i zadním pohonem. O výrobu automatu se má postarat koncernová továrna Toledo ve státě Ohio.

Server Automotive News v říjnu informoval, že GM vyvíjí také devítistupňový a desetistupňový automat, a to ve spolupráci s Fordem. Tyto převodovky se mají začít vyrábět v roce 2015.

David Bureš
Diskuze (15)
Avatar - Barrichello
21. 11. 2012 10:38
Re: ATS
Hydramatic 6L45
Avatar - Barrichello
21. 11. 2012 10:37
Re: Prečo si ju nekúpi od ZF?
To je nesmysl, bez kapyk ATF se HDM automat velmi brzy po.... spálí se lamely.
Avatar - Barrichello
21. 11. 2012 10:37
Re: Prečo si ju nekúpi od ZF?
že ty automaty od GM bralo i BMW a další.

Jinak ZF jim asi nic nedodá, neb má vytížený kapacity současnými zákazníky.
21. 11. 2012 07:34
Re: Prečo si ju nekúpi od ZF?
No nevim, ale myslim, ze hydroautomat by bez oleje vubec nejel, nepletu-li se..
20. 11. 2012 20:31
Re: No GM trošku ztrácí
Lexus používá Aisin a jeho kvality Papír1 nezpochybňuje.