Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caravisio je budoucností karavanů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Pohled do blízké budoucnosti obytných přívěsů nabízí projekt Caravisio, který s dnešními karavany spojuje snad jen skutečnost, že potřebuje tažné vozidlo.

Na letošní zářijový Caravan Salon v Düsseldorfu, přivezla bavorská společnost Knaus Tabbert zajímavý koncept obytného přívěsu, jehož exteriér i interiér je inspirován luxusními jachtami a součástí výbavy zvyšující komfort na palubě jsou nejmodernější technologie.

Prodej karavanů v Evropě dlouhodobě klesá a společnost Knaus Tabbert, která je jedním z jejich tradičních výrobců, se snaží zákazníky zaujmout svým novým pojetím obytného přívěsu.

Vývoj karavanu Caravisio trval dva roky a podílelo se na něm celkem pětadvacet společnosti. Výsledkem jejich snažení je futuristicky působící obytný přívěs, k jehož ovládání slouží dotykové obrazovky nebo tablet.

Interiér má nabízet podobný komfort ubytování jako menší luxusní apartmá, čemuž odpovídají použité materiály i kombinace barev. Na obložení je použito světlé dubové dřevo, které příjemně kontrastuje s matnou bílou barvou a na karavan nezvykle velkými prosklenými plochami.

V zaoblené přídi je umístěna sedací soupravou, kterou lze proměnit ve velké lůžko. Ve střední části je umístěna kuchyňka a naproti ní přes uličku je sprchový kout a WC. Zadní polovina nabízí pohodlný obývací pokoj.

Vstup do karavanu umožňují dveře téměř na konci pravé boční stěny, ale rovněž lze využít možnosti vstoupit přes terasu na zádi. Ta vznikne po jejím otevření, kdy se spodní polovina sklopí do roviny a vytvoří prodlouženou podlahu, zatímco horní část se elektricky zvedne vzhůru a promění se v markýzu vytvářející stín.

K nejzajímavějším prvkům karavanu patří posuvná prosklená stěna, která odděluje interiér od terasy. Ta využívá podobnou technologii jako střecha Magic Sky Control, kterou Mercedes-Benz nabízí pro modely SL a SLK. Díky tomu si lze z interiéru karavanu užívat téměř ničím nerušený výhled do krajiny nebo naopak záď zcela zneprůhlednit a lze ji dokonce využívat jako obrazovku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - jozephko
29. 9. 2013 18:09
Geniálne
Už som si myslel, že sa v karavanoch nič nové vymyslieť nedá. Aspoň posledných 30 rokov to naznačovalo. Viacmenej sa menili len farba, obloženie karavanu a zadné svetlá.
Ale toto riešenie je úplne geniálne - karavan s terasou. Viem si predstaviť zaparkovanie oproti moru a spanie na tej terase. Súčasne aj vonku aj v karavane.
Toto sa jednoducho MUSÍ začať vyrábať. Ak to nezačne Knaus, tak sa do toho pustím ja :-) . Súčasné karavany oproti tomuto vyzerajú ako z praveku.
Múdre hlavičky určite vymyslia, ako by sa karavan dal rozložiť ešte viac. Podobne ako domčeky a karavany pre Barbieny.
Avatar - Bubáq
29. 9. 2013 11:15
Překrásný koncept
Knauss tímhle kouskem nejen zhmotnil vizi, ale tohle zhmotnění vypadá hodně realisticky.
Karavaning je na ústupu docela logicky: obrovské poplatky za dálnice, tunely a někde i za mosty jej staví do situace, kdy je paradoxně mnohem luxusnější záležitostí, než cestování po hotelích a mnohdy dražší, než použití letadla. A teď Francie připravuje dodatečné zdanění podle vyprodukovaných co2, což zase znevýhodní tahače přívěsů i obytné automobily. Náš svět se fakt * do *...