Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cesta do Chorvatska se prodraží, Slovinsko zdraží dálniční známky

David Bureš
Diskuze (26)
Cena slovinských dálničních známek se bude odvíjet od netradičního údaje – podle výšky vozidla nad jeho přední nápravou.

Slovinsko chce vybírat více peněz od motoristů používajících zdejší dálnice. Tímto krokem chce vylepšit státní rozpočet. Slovinská vláda se totiž potýká s propadem hospodářství a rostoucími dluhy.

Dálniční mýto zdraží od začátku příštího roku. Zatímco dnes řidiči za sedmidenní známku zaplatí 15 eur (asi 400 korun), od ledna za ni vybraní řidiči osobních aut dají až 40 eur, což je v přepočtu více než 1.000 korun.

Sazba mýtného se bude odvíjet podle netradičního údaje – podle výšky vozidla nad jeho přední nápravou. Dražší vinětu si budou muset pořídit řidiči osobních aut do 3,5 tuny, které jsou v daném místě vysoké alespoň 130 centimetrů. Více tak za užívání slovinských dálnic zaplatí především majitelé velkoprostorových aut a SUV.

Pro vyšší auta zdraží i ostatní známky, ta měsíční na 80 eur, roční na 220 eur. Řidiči osobních vozů, které jsou nad přední nápravou nižší než 130 centimetrů, zaplatí za používání slovinských dálnic stejnou částku jako letos. Týdenní viněta je přijde na 15 eur, měsíční na 30 eur a roční na 110 eur.

Slovinská vláda přiznává, že výšku nad přední nápravou si bude muset každý šofér sám změřit. Tento rozměr totiž automobilky v technických údajích vozidla neuvádějí. Řešením by tak byla příručka, z níž by řidiči zjistili, jak je jejich auto v daném místě vysoké. Ta se však podle dosavadních informací nechystá.

Na dražší mýtné ve Slovinsku se budou muset připravit i čeští motoristé. Ti slovinské dálnice často využívají při jízdě na dovolenou v Chorvatsku. Přitom už dnes slovinské viněty patří mezi ty dražší při cestě do Chorvatska, kvůli čemuž se někteří řidiči trase přes zdejší dálnice vyhýbají.

David Bureš
Diskuze (26)
19. 9. 2013 22:19
K tomu mám jen jediné...
... Ať si po těch dálnicích jezdí sami a vezmou sebou i Chorvaty ;-) :yes:
Avatar - EauRouge
19. 9. 2013 19:33
Re: Sa zblaznili...
Sorry, myslel jsem že je to od nápravy nahoru. O to je to, ale teď jednodušší.
Avatar - EauRouge
19. 9. 2013 19:30
Re: Sa zblaznili...
Suv se to týkat ve velký většině nebude. Možná tak Q7, jinak i velká SUV mají cca 110cm.
Avatar - KANKUNEN
19. 9. 2013 18:58
Re: Kvalita dálnic prémiová
Díky, díky, příště už to zkusím tam. Jestli vám chutná pivo, tak zkuste Krakonoše, chutná dobře a jinak.
Avatar - S8
19. 9. 2013 18:45
Podnikatelsky namet
Sakra, to nekoho nenapadne tam mit kamion s navesem na prevoz aut a autobus a prevazet cechy přes Slovinsko sem a tam a urcite levneji, nez když si každý koupi svoji znamku (nebo dve, když jede na 8 dni)?

Jinak se taky hlasim k te skupince, která tam kvůli tomu nejezdi...