Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Sail EV: Malý čínský chevy na elektřinu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Automobilky se v poslední době předhánějí v oblasti malých elektromobilů. Výjimkou není ani čínská větev GM.

Na autosalonu v Kantonu (Guangzhou) ukázala malý Sail EV. Jedná se o prototyp na bázi hatchbacku druhé generace malého modelu Sail, který velikostně zhruba odpovídá evropskému Aveu. Mimochodem, první řada s tímto názvem z let 2007-2010 byla poslední modernizací čínské varianty Opelu Corsa B, dříve prodávané s emblémem Buicku! Nový Sail se nabízí zákazníkům od ledna letošního roku jako sedan, pětidveřová verze přišla o tři měsíce později.

Exteriér elektrické verze se od svého sériového sourozence v mnohém liší. Byla optimalizována aerodynamika, takže má jinou masku chladiče, nový nárazník a kola připomínající svým vzhledem lopatky turbíny. Na víku zavazadlového prostoru je decentní spoiler, rámy bočních oken jsou lakovány černou barvou. Konvenční vnější zpětná zrcátka nahradily kamery.

Malý elektromotor poskytuje největší výkon 85 kW a točivý moment 220 Nm. Vozidlo se rozjede až na 130 km/h, přičemž na jedno nabití ujede 150 km. Provozními vlastnostmi tedy nijak nevybočuje z obvyklého standardu.

Sail EV, který vznikl ve spolupráci Shanghai GM s Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC) je ale pouze studií, která není určena ani pro malosériovou výrobu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)