Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler představuje nový motor 3.0 V6 Pentastar, starší šestiválce končí

David Bureš
Diskuze (0)
Řadu Pentastar doplňuje nejmenší, třílitrová jednotka, která se poprvé objeví v modelech Jeep – Wrangler a Grand Cherokee modelového roku 2014.

Chrysler začal v roce 2010 nahrazovat některé starší motory novým šestiválcem Pentastar. Nyní je mezigenerační výměna dokončena, když 3.6 V6 Pentastar a 3.2 V6 Pentastar doplnil 3.0 V6 Pentastar, který byl představen na čínském autosalonu v Čcheng-tu.

Nejmenší agregát z rodiny Pentastar nabídne výkon 171 kW při 6350 min-1 a točivý moment 284 N.m v 4400 min-1. Technika třílitrového zážehového šestiválce vychází z větších jednotek Pentastar.

Motor je v současnosti určen výhradně pro čínský trh. O výrobu jednotky se jako v případě větších sourozenců stará michiganská továrna Trenton. Produkce byla zahájena 3. července, první exempláře byly do Číny převezeny 22. července.

Vidlicové šestiválce Pentastar v současnosti používá 16 modelů šesti značek, které jsou součástí automobilky Fiat-Chrysler. Těmito značkami jsou Dodge, Fiat, Chrysler, Jeep, Lancia a Ram. Motor z rodiny Pentastar využíval i Volkswagen Routan, přeznačkovaná verze Chrysleru Town & Country.

Výroba benzinových motorů Pentastar (název odkazuje na logo Chrysleru) byla zahájena v březnu 2010. Jako první se začal vyrábět největší 3.6 V6 Pentastar, který se poprvé objevil pod kapotou Jeepu Grand Cherokee.

Menší 3.2 V6 Pentastar následoval letos, kdy debutoval v nové generaci Jeepu Cherokee. To znamená, že všechny šestiválce Pentastar jako první použily modely značky Jeep.

David Bureš
Diskuze (0)