Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën Berlingo L1 Electric SX: Rychlík?

Ladislav Černý
Diskuze (8)
V podvědomí se s elektromobily spojuje podprůměrná dynamika. Berlingo Electric nás v mnoha směrech překvapilo.

Nikdo si nepořizuje užitkový vůz, aby se mu v něm co nejlépe jezdilo, ale k práci. Zkoušený furgon s akumulátory pod podlahou vykazoval půltunové užitečné zatížení, což je pro 3,3 m3 základního nákladového prostoru dost. Automobil splnil první praktické kritérium díky zvýšené celkové hmotnosti na 2225 kg, která u konvenčně poháněných verzí Berlinga umožňuje naložit až 805 kg. Snížení užitečného zatížení elektroverze na půl tuny je dáno hmotností akumulátorů a přídavných zařízení, což ve srovnání s dieselovým pohonem 1.6 HDi přidává 265 kg.

Odpich

Nezasvěcený pohled na „loudavé“ elektromobily může vycházet z údajů o času potřebném k rozjetí na stokilometrovou rychlost. Zkoušené Berlingo tuto disciplínu zvládá za více než dvacet sekund, což působí ve srovnání s běžně poháněnými automobily tragicky. Nebudeme alibisticky bránit elektrododávku ekologickými parametry, protože jsme se s tímto vozidlem svezli. Berlingo totiž dokázalo z křižovatky odpálit téměř jako sportovní automobil. Možná i trochu rychleji, jelikož výrobce odvrhl převodovku a začlenil pouze redukční převod. Tah tedy nebyl přerušován prodlevou řazení, a tak jsme si svižné starty a udivené pohledy ostatních řidičů na elektromobil velmi užívali.

Jednou dole, jednou nahoře

Proč tedy tak dlouhý čas k dosažení stokilometrového tempa?

Silné tlačení do sedadla během zrychlování končí kolem padesátikilometrové rychlosti. Téměř gumování pneumatik při rozjezdu střídalo ležérní zrychlování už od osmdesátky. Odpověď jsme nenalezli pouze v exponenciálně rostoucím aerodynamickém odporu a výkonu elektromotoru jen 49 kW. Druhou stránku bezpřevodového řešení tvořily otáčky motoru lineárně rostoucí se zvyšováním rychlosti. Zatímco ve vznětových pohonech panuje trend posouvání točivého momentu do co nejnižších a z hlediska třecích ztrát nejekonomičtějších otáček, v případě elektropohonu bez aspoň dvojího převodu se otáčky motoru blížily deseti tisícům za minutu. To není ideální stav ani při absenci mechanické vazby mezi statorem a rotorem agregátu. Berlingo Electric je však určené pro městskou rozvážku, proto redukční převod pro komerční využití stačí.

Dojedu či nedojedu

Druhý prubířský kámen elektromobilů tvoří kilometrový dojezd. Citroën udává průměrnou spotřebu elektřiny 17,7 kWh/100 km, což při kapacitě akumulátorů 22,5 kWh dává 127 km. Výrobce udává největší dojezd 170 km, což se nám ani při snaze o co nejekonomičtější způsob jízdy nikdy nepodařilo. Neznamená to, že bychom zkoušeli vyčerpat veškerou elektřinu z akumulátorů, ale spíše jsme sečetly údaje o ujeté vzdálenosti a dojezdu. Náš průměr činil 140 km, v lepším případě pak pár kilometrů přes 150. Během testování jsme nepotřebovali klimatizaci, během chladných rán pracovalo topení spoře.

Ohřívání vzduchu

Zastavme se nad temperací interiéru, která na rozdíl od elektromobilu Citroënu C-Zero nepoužívá vodní okruh. Vyhřívání interiéru se děje elektrickým topným tělískem, které předává energii přímo do vzduchu. Díky tomu nastával náběh vyhřívání během dvou tří sekund.

V elektrickém Berlingu bylo možné téměř plynule regulovat teplotu vháněného vzduchu, což u C-Zera s možností zapnutí čtyřkilowattového ohřívače vodního okruhu topení možné nebylo.

Modernizace topení tedy vykazovala nejen zvýšený komfort temperace interiéru, ale také větší a téměř stoprocentní účinnost vyhřívání spojenou s nižší hmotností vzdušného topného systému.

Hrátky s rekuperací

Pro co největší využití kinetické energie elektromobily využívají rekuperace. U Berlinga nastávala proměna pohybové energie vozu v elektrickou ukládanou do akumulátorů okamžitě po uvolnění akcelerátoru. První zkušenost s tímto prvkem nebyla příjemná, protože automobil „neplachtil“ dál, ale začal výrazně zpomalovat. Furgon nenabízel více úrovní rekuperace, proto výrobce zvolil intenzivní stupeň. O jeho síle nás přesvědčil fakt, že furgon ve dvanáctistupňovém klesání se zapnutou rekuperací nezrychloval.

Nástup rekuperace po uvolnění nohy z akcelerátoru byl silný, takže příště jsme už uvolňovali pravou nohu pozvolněji. Inu, výrobce zvolil energeticky nejúčinnější systém s tím, že furgonem bude jezdit profesionální řidiče, který na drobnosti zvyšující komfort jízdy přijde a bude je provádět. Vydatná proměna energií přišla vhod při dojíždění ke křižovatce s červeným semaforem či dáním přednosti v jízdě.

Citroën myslel na maximální efektivitu rekuperace, a proto při dotyku na brzdový pedál nejdříve nastupuje zesílení dobíjení akumulátorů a až později činnost provozních brzd. Toto jsme využívali při zastavování, když ručička zobrazující elektrohospodaření se z pole Charge blížila k nule. Lehkým stiskem brzdy při zpomalování docházelo k silnější rekuperaci.

Sto padesát

Jak jsme již zmínili, při šetrném stylu jízdy náš dojezd lehce přesahoval hranici 150 km. To však nastávalo až po ujetí několika stovek kilometrů, kdy jsme vycítili možnosti přeměny kinetické energie v elektrickou i v drobných detailech. K nim patřilo i přepínání kruhové voliče pohonu v mírném klesání do polohy N, abychom nemuseli nohu držet lehce na akcelerátoru, aby vozidlo nezrychlovalo ani nerekuperovalo.

Dobíjení

K doplňování elektřiny jsme zvolili standardně dodávaný kabel pro zásuvku 230 V. Při dobíjecím proudu 14 A by měla být plná využitelná kapacita akumulátorů obnovena během 8,8 hodiny. My jsme však neměli k dispozici speciální zásuvku 230 V pro dobíjení elektromobilů, proto řídicí jednotka propojovacího kabelu dovolila dobíjecí proud pouze osm ampérů. Výrobce v tomto případě garantuje plné dobití až po patnácti hodinách. Proto se nám stalo, že při velkém vyčerpání akumulátorů se nestačily ani během celé noci obnovit.

Kdo si tedy Berlingo Electric do své flotily k rozvážkovému provozu po městě pořídí, měl by uvažovat o instalaci 230voltové zásuvky pro elektromobily. Na stokilometrovou denní porci kilometrů to zcela stačí, zájemci o intenzivnější provoz by si měli připlatit 15 900 korun za zásuvku v levém zadním blatníku pro rychlodobíjení 380 V/95 A. Osmdesát procent kapacity obnoví během třiceti minut.

Plusy

  • Levný provoz
  • Nehlučnost
  • Bez emisí motoru

Minusy

  • Vysoká cena
  • Pomalé dobíjení z běžné zásuvky
TECHNICKÉ PARAMETRY
Elektromotor synchronní
Největší výkon (kW) 49/4000-9200
Točivý moment (N.m) 200
Převodovka jednostupňový reduktor
Akumulátory Li-Ion
Plná kapacita (kWh) 22,5
Doba nabíjení 400/230 V (hod.) 0,5/8,5/15
Pohon předních kol
Délka/šířka/výška (mm) 4380/1810/1801
Rozvor (mm) 2728
Celková hmotnost (kg) 2225
Užitečné zatížení (kg) 495
Objem nákladového prostoru (m3) 3,4/3,7
Šířka mezi podběhy (mm) 1230
Nejvyšší rychlost-omezeno (km/h) 110
Zrychlení z 0 na 100 km/h (s) 19,4
Cena (Kč bez DPH) 700 000
Ladislav Černý
Diskuze (8)
13. 10. 2014 13:45
Re: převodovka
Vzajemna spoluprace univerzity a firem na stavbe a vyvoji novych technologii. Bylo k dispozici auto, co nesmelo do provozu (nemelo STK, SPZ ani technicak), ale bylo nam dovoleno na nim delat experimenty. Vysledkem bylo, ze se z VUT stala mimo jine automobilka a naucili jsme se jak to udelat, aby jsme dostali vlastni VIN a moznost dostat auto az na znacky. Dale slo o vyvoj novych technologii pro baterie a nabijeni v aute a rychlonabijecich zarizeni (nabijecek) na univerzite. Proto bylo ponechana napr. ta prevodovka. Primarni zamereni byly ty baterie a jejich rizeni. Neni to jedinne elektricke auto, co na VUT je. V provozu je bezne v Brne na ulicich k videni Peugeot Partner na baterie a na solarni panely. Dale tu bylo vyvinuto a postaveno nekolik dalsich aut. Nekdy uspesnych, jindy bohuzel mene. Jedno nam tu pred nekolika lety cele shorelo [odkaz]
13. 10. 2014 12:28
Re: převodovka
Uf, a co vlastně bylo cílem té konstrukce ? Proč jste to všechno vůbec dělali ?
13. 10. 2014 11:38
Re: převodovka
Ponechani umoznilo jednoduzsi zastavbu a predelani na elektroauto. Nebylo potreba menit nic na zaveseni kol a napravach. V pripade stavby dlasiho prototypu by jiz originalni prevodovku nemel. Viz. [odkaz]
13. 10. 2014 09:37
Re: převodovka
A proč jste tam tu převodovku nechávali ?
13. 10. 2014 09:27
Re: převodovka
Pro zajimavost... elektromobil s prevodovkou, co jsme delali.. [odkaz] prevodovka zustala puvodni z naftove verze.

A jeste nekolik dalsi odkazu najdete na Google po zadani klicoveho slova SUPERBEL

P.S. modre i bile auto je to stejne, pouze jina barva polepu