Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C4 Picasso končí. Nahradí ho model C4 SpaceTourer

David Bureš
Diskuze (20)

Nový velkoprostorový model Citroën představí na nadcházejícím ženevském autosalonu. Do vínku dostane osmistupňový automat.

Picasso je nejen jméno slavného španělského malíře, ale dlouhá léta to je také označení pro velkoprostorové vozy z dílny Citroënu. Francouzský výrobce se ale tohoto názvu rozhodl zbavit, dnešní duo C4 Picasso a Grand C4 Picasso přejmenuje na C4 SpaceTourer, respektive Grand C4 SpaceTourer.

Automobilka tuto změnu vysvětluje snahou o zpřehlednění nabídky. Nové označení dvojice MPV bude sjednoceno s populární osobní dodávkou SpaceTourer, odvozenou od modelu Jumpy. Až na Berlingo tak velkoprostorové modely značky ponesou stejný přídomek.

Spolu se změnou označení čekají C4 SpaceTourer také technické změny. Automobilka slibuje příchod nového osmistupňového automatu, který se objevuje v dalších a dalších modelech Skupiny PSA. V souvislosti s příchodem nových emisních norem můžeme očekávat i změny pod kapotou. Že by se C4 SpaceTourer dočkal nového turbodieselu 1.5 BlueHDi? Uvidíme již na ženevském autosalonu, kde bude novinka oficiálně prezentována.

Označení Picasso francouzský výrobce poprvé použil v roce 1998 u velkoprostorového modelu Xsara Picasso. Tehdy Citroën koupil práva na použití slavného jména od syna Pabla Picassa Clauda, což část rodiny těžce nesla.

Dohoda však platila dále, a tak v roce 2006 následoval model C4 Picasso a jeho prodloužená verze Grand C4 Picasso, který dosavadní Xsaru Picasso nahradil. Dnes se prodává již druhá generace C4 Picasso/Grand C4 Picasso, která bude po pěti letech v prodeji přejmenována. Mezi lety 2008 a 2017 se prodával ještě model C3 Picasso, malé MPV, které loni bylo nahrazeno SUV C3 Aircross.

Jméno španělského umělce bylo na vozech Citroën použito i kvůli tomu, že Picassovi kdysi posloužilo jako plátno jedno z nejznámějších aut značky, model DS. Modrý exemplář pokreslil svým typickým rukopisem, čímž vznikla malba pojmenovaná Girlanda míru. Picasso ji nakreslil během rozhovoru s novinářem Manuelem Mejidem, a to přímo na jeho automobil. Kde je však Picassem pokreslený Citroën DS dnes, se neví, Mejido jej prodal (údajně kvůli své finanční situaci), čímž se ztratil z povědomí.

David Bureš
Diskuze (20)
28. 2. 2018 20:34
Re: C4 Picasso
Tentoraz píšeš nezmysly ty. Keby šiel hydropneumatický systém, len tak nahradiť nejakými tlmičmi, mali by to už všetci.
Avatar - pallas
28. 2. 2018 18:06
Re: C4 Picasso
o tom pochybujem, že by tie tlmiče v komforte jazdy boli lepšie než hydractive.
Avatar - Blue Sun
28. 2. 2018 17:19
Re: C4 Picasso
Děláš z komára velblouda. Tím, že se změní název, se nebude měnit charakter modelové řady, už to konečně pochop. Podvozek pořád bude C4 a pořád to bude MPV, nikoli dodávka.
A ty tlumiče jsou zjevně lepší, než Hydractive, co do komfortu jízdy.
28. 2. 2018 15:40
Re: C4 Picasso
Ja niekde píšem, že Space Tourer nenahradil model Jumpy? Píšem, že zmena názvu mení zaradenie MPV od osobných áut k dodávkam. Pochopil si niečo iné?
Áno, Citroen ide s technikou dolu. Preto má namiesto novej generácie Hydractive iba nejaké tlmiče ako náhražku...
Avatar - Blue Sun
28. 2. 2018 06:30
Re: C4 Picasso
Píšeš nesmysly. Jumpyho nahradil právě současný Spacetourer. Pod ním je Berlingo jako malá dodávka a pak C4 Spacetourer (stávající Picasso). A takhle to bude i nadále.
A že by upouštěli od vychytávek a šli k tuctovosti? A proto má facelift Cactusu nově vyvinuté tlumiče jako náhradu Hydractivu, že?
Tady jsi teda těžce netrefil.