Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler šlape do elektromobility. Staví novou továrnu na baterky!

Tomáš Dusil
Diskuze (16)
Společnost Daimler AG, výrobce vozidel Mercedes-Benz, zahájila výstavbu nové moderní továrny na lithium-iontové akumulátory v rámci dceřiné společnosti Accumotive. Hotová má být v roce 2018.

Stavba nové továrny je vždy věcí národního zájmu. Výrazně totiž zvyšuje počet pracovních míst. Proto se slavnostního zahájení zúčastnila celá řada důležitých hostů. Kromě Dietera Zetscheho, člena představenstva koncernu Daimler AG a šéfa divize osobní vozy Mercedes-Benz, to byla také Spolková kancléřka Angela Merkelová a ministerský předseda státu Sasko Stanislav Tillich. Místem pro novou fabriku na výrobu baterií bylo vybráno saské městečko Kamenec.

Nová továrna na lithium-iontové akumulátory, které dnes představují páteř celé řady hybridních vozidel, o elektrických nemluvě, bude v Kamenci už druhou svého druhu. Jen samotná stavba si vyžádá investice ve výši přibližně půl miliardy euro. „S druhou továrnou v Kamenci máme šanci zahájit výrobu nejmodernějších typů akumulátorů,“ řekl Markus Schäfer, člen představenstva Mercedes-Benz z oddělení produkce a dodávek.

„Automobilový průmysl dnes stojí na prahu zásadní přeměny a my bychom chtěli tento potenciál v maximálně možné míře využít,“ říká Dieter Zetsche. A dodává: „Továrna na akumulátorové baterie v Kamenci je nesmírně důležitým stupněm v našich plánech vyrábět v blízké budoucnosti auta využívající k pohonu elektrickou energii.“ Do roku 2022 chce Mercedes-Benz nabízet více než desítku modelů osobních aut poháněných pouze elektromotorem. Současně je v plánu další posílení hybridizace vozového parku této nejstarší světové automobilky. Tímto se Mercedes-Benz, stejně jako již mnohokrát v historii, staví do role trendsettera a nosiče pokrokových technologií.

Fabriky Accumotive se rozkládají na ploše přibližně 20 hektarů a jsou vzdálené zhruba 50 km od Drážďan. Nový výrobní závod má zahájit produkci v polovině roku 2018. Samotná výrobní hala zabere plochu přibližně 80.000 metrů čtverečních. Koncem desetiletí má Accumotive zaměstnávat celkově přes 1000 lidí, což představuje oproti stávajícímu stavu více než dvojnásobný počet pracovních míst.

Co je Accumotive?

Společnost Accumotive byla založena v roce 2009 a jedná se dceřinou společnost firmy Daimler AG. Jejím úkolem je vývoj a výroba technologicky pokročilých lithium-iontových baterií sloužících pro napájení elektromotorů hybridních a elektrických vozidel Mercedes-Benz a Smart. Součástí firmy je také společnost Mercedes-Benz Energy, zabývající se výrobou systémů pro uskladnění energie a zaměstnávající asi 500 lidí. Vývojová základna Accumotive se nachází v Nabernu poblíž Stuttgartu.

Tomáš Dusil
Diskuze (16)
Avatar - WinDiesel
24. 5. 2017 13:56
Re: ???
beletrie :-)
Avatar - WinDiesel
24. 5. 2017 13:55
Re: Poslanie
uj :-)
24. 5. 2017 13:24
Re: myslím, že je ještě čas prohlásit trestným činem
zajímavé prohlášení, ale nějaký argument by nebyl, pro blbýho :-!
24. 5. 2017 08:28
Re: Poslanie
Jo, ale nemám z toho erekci ;-)
Avatar - WinDiesel
24. 5. 2017 08:09
Re: Poslanie
Ty woe to bylo hluboký.
Verze pro věřící: Zamýšlel jsi se někdy nad tím co a proč bůh a jeho prorok podniká?
Verze pro EV fanatiky: Zamýšlel jsi se někdy nad tím co a proč Tesla a jeho prorok Elon Musk podniká?
Pokud já jsem primitiv, co jsi pak ty?