Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler stahuje akcie z newyorské burzy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilka Daimler se rozhodla stáhnout své akcie z burzy v New Yorku (NYSE), přestože ještě před dvěma týdny tvrdila, že nic takového nemá v plánu. Za poslední měsíc je to už druhý německý blue chip, který z NYSE odchází.

Daimler věhlasnou burzu v New Yorku opouští kvůli velmi nízkému zájmu o jeho akcie. To je důvod, který k odchodu ze zahraničních burz uvádí většina firem. Totéž jako důvod uvedl i Deutsche Telekom, když svůj záměr oznámil 21. dubna. S kotací v zahraničí jsou spojené určité náklady, a když není o akcie dostatečný zájem, firmám se to nevyplatí.

Akcie automobilky Daimler se na burze v New Yorku obchodují od roku 1993. Vedení automobilky sdělilo, že s nástupem elektronického obchodování mají investoři zájem hlavně o likviditu. To znamená, že když si chtějí koupit akcie Daimlera, nakupují je rovnou na domovském trhu ve Frankfurtu. Sekundární trh v New Yorku tak zůstává málo využitý.

"Objemy obchodů s akciemi Daimler v USA byly systematicky příliš nízké. Za posledních 12 měsíců to v průměru bylo mnohem méně než pět procent našeho globálního objemu," uvedla firma. O stažení akcií z trhu oficiálně požádá v nejbližších dnech.

Před Daimlerem a Deutsche Telekomem se pro odchod z New Yorku rozhodly i další čtyři německé firmy, a to pojišťovna Allianz, chemička BASF, výrobce léků Bayer a energetická skupina E.ON.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)