Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

David Brown Speedback GT žije

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská společnost David Brown Automotive zveřejnila zajímavé informace o svém modelu Speedback GT a jeho vývoji.

David Brown Speedback GT, kombinující linie šedesátých let s technikou Jaguaru XKR, byl oficiálně odhalen na jaře roku 2014 a byl představen návštěvníkům řady autosalonů a společenských akci.

Na první prototyp navázala společnost David Brown Automotive kusovou výrobou modelu Speedback GT na přímou objednávku a nyní hlásí, že z jejích bran již ke svým majitelům vyjelo pět produkčních vozů. Poslední tři s výrobními čísly 003, 004 a 005 s karoseriemi v bílé, modré a červené barvě pak představují nejnovější snímky.

David Brown Automotive uvádí, že v současnosti má výrobní kapacitu na pět až deset vozů ročně, ale již brzy ji hodlá výrazně navýšit. Na konci přelomu letošního a příštího roku pak tato mladá britská firma hodlá zveřejnit informace o modernizaci svých výrobních zařízení a především se máme těšit na oficiální zprávu ohledně nových modelů značky David Brown.

V případě kupé Speedback GT pak výrobce připomíná, že pro každý exemplář je připraven namíchat zcela unikátní barvu podle představ jeho budoucího majitele. V případě vozů s výrobním číslem 004 pak zmiňuje, že jeho karoserie nese čtrnáct vrstev laku pro dosažení hlubokého a oslnivého lesku.

Vedle laku karoserie jsou u David Brown Automotive připraveni i na specifická přání ohledně finální úpravy interiéru, v němž je nejčastěji použita kombinace čalounění jemnou kůží ve dvou odstínech s obložením pravými dřevěnými dýhami.

Prototyp od vozů určených pro klienty dělí minimálně 237 změn v technice a výroba jednoho

produkčního Speedbacku GT zabere minimálně 3200 pracovních hodin. Každý z vozů se může pochlubit 142 na zakázku ručně vyrobenými panely.

Pod kapotou všech doposud vyrobených kupé Speedback GT je uložen kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 5,0 litru, výkonu 375 kW (510 k) a točivém momentu 625 N.m, spolupracující se šestistupňovou automatickou převodovkou.

Kupé dlouhé 4,77 m, široké 2,09 m, vysoké 1,32 m a s pohotovostní hmotností 1920 kg zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,8 s, má maximální rychlost elektronicky omezenu na 250 km/h a jeho spotřeba paliva v kombinovaném provozu je 12,3 l benzinu na 100 km. Základní cena je stanovena na 495.000 britských liber bez daní (zhruba 15.000.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)